Аграрії просять розібратися з поверненням ПДВ: пів року не отримують коштів

28 вересня 2022, 08:00 2851

Відшкодування експортного ПДВ залишається лише на папері попри те, що у травні було прийнято рішення про відновлення.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«На практиці аграрії досі очікують, коли система знову запрацює. Станом на кінець вересня ряд агропідприємств не отримали відшкодування навіть за лютий 2022 року, а дехто все ще очікує на відшкодування і за січень», — уточнюють в асоціації.

За аналітичною інформацією деяких учасників УКАБ, якщо до війни 95% ПДВ відшкодування підтверджувалось камерально і лише 5% переводилось у перевірки, то за січень-лютий 2022 року лише 5% було підтверджено камерально, а 95% переведено у перевірки.

«Проте і по завершеним перевіркам сільськогосподарські виробники досі не отримали відшкодування. Тобто навіть якщо у компанії є всі офіційні підстави на отримання відшкодування ПДВ, цього не відбувається», — констатують в УКАБ.

І підкркеслюють, що держава не дає аграріям можливості поповнювати власні обігові кошти, незважаючи на те, що вони сплачують всі податки до державного бюджету (зокрема ПДВ на імпорт та закупівлю ресурсів сплачується в повній мірі, в той час як зробити взаємозалік зі сформованим ПДВ кредитом неможливо) і продовжують забезпечувати продовольчу безпеку, стикаючись із проблемами логістики, низькими цінами на продукцію і зменшенням державної підтримки.

«Якщо ситуація з відшкодуванням ПДВ експортерам найближчим часом не зміниться, то і без того складне становище аграріїв погіршиться. Але такий стан справ вплине не тільки на фінансові показники аграрних підприємств, проте і на державний бюджет, адже надходження ПДВ зменшаться через «нетиповий експорт».

Враховуючи критичну ситуацію, що склалася із затримками відшкодування ПДВ, вже вкотре звертаємося з проханням до уряду якнайшвидше врегулювати ситуацію та забезпечити повне та вчасне відшкодування ПДВ», — підсумували в УКАБ.