Аграрії на вуглецевих сертифікатах можуть заробити до €60/га

28 березня 2024, 14:20 1024

Щоб впоратися з проблемами глобального потепління, ерозії ґрунтів, дефіциту води та добрив, аграріям потрібні ефективні рішення. Цього можна досягти за допомогою впровадження вуглецевих програм.

Про це розповів партнер в Україні компанії eAgronom Андрій Славний під час онлайн-конференції «Доступні технології покращення ґрунту».

propData.content.image
Андрій Славний, партнер в Україні компанії eAgronom

Аби втілити вуглецевий проєкт, і щоб він пройшов перевірку, аграрію потрібно виконати низку практик: зменшити культивування земель, висівати покривні культури, дотримуватися сівозміни, керувати рослинними залишками. Зміна концентрації вуглецю від даних практик складає 0,5-2,5 т СО2/га.

Щоб узяти участь у вуглецевій програмі, слід пройти шість етапів: консультація; підписання вуглецевого контракту; збір базових даних про господарство; впровадження практик та щорічний збір даних; щорічна видача вуглецевих кредитів; монетизація кредитів. За умовами програми попередньо існуючий вуглець у ґрунтах господарства-учасника не враховується, оплачуються лише вуглецеві покращення, створені кожного сезону. Оранка допускається 1 раз на 6 років.

«Не всі поля можуть взяти участь у програмі, а такі, які належать до одного класу землекористування протягом останніх 10 років. Поле не має належати до категорії пасовищ, торфовищ або водно-болотних угідь. Не можна спалювати біомасу на полі», — зазначив Андрій Славний.

Ціна вуглецевих кредитів визначається принципами пропозиції та попиту. Доходи від їхнього продажу залежать від кількості кредитів, яку фермер може згенерувати. Крім того, впровадження сталих практик у сільському господарстві, таких як оптимізація використання добрив та пального, може призвести до зменшення витрат господарством, розповів фахівець. У середньому на вуглецевих сертифікатах можна заробити від €20/га до €60/га.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua