З розвитком переробки кількість овочесховищ в Україні зростатиме

04 вересня 2022, 08:00 3095

Коли в Україні почнуть з'являтись переробні підприємства, кількість сховищ зростатиме, оскільки переробники хочуть працювати не сезонно, а цілорічно.

Про це AgroPortal.ua розповів директор компанії «Толсма Текнік» Олесь Капітанчук.

«Ціни на овочі дуже нестабільні. Думаю, зберігання є найбільш актуальним все ж для того, хто вирощує. Так це працює і на Заході, де за зберігання відповідають переважно фермери. Проте переробне підприємство теж може мати якісь потужності зі зберігання», — розповідає Олесь Капітанчук.

За словами експерта, розглядати варіант будівництва потужностей для зберігання як окремого виду бізнесу, тобто не виробляти продукцію, а займатись лише зберіганням, не варто. В Україні є досить непогані приклади здачі потужностей зі зберігання овочів у оренду, але якщо йдеться про те, щоб купити продукт восени і продати навесні, то це доволі складний і ризикований бізнес через те, що ціни на овочі дуже нестабільні. 


Для довідки: компанія «Толсма Текнік» пропонує комплексне рішення для зберігання овочів. Для картоплі та цибулі актуальна якісна, добре продумана вентиляційна система. Для капусти, моркви та буряку важливо мати якісну і досить потужну холодильну систему, яка одночасно з охолодженням не буде висушувати продукт, адже кожний літр води, який може бути відведений під час роботи холодильної системи, це 1 кг продукту, який міг би бути поставлений на ринок. Компанія також має унікальну багатофункціональну систему управління, яка дає можливість досягти найвищих показників зберігання продукту. Є рішення для підвищення енергоефективності, коли комп'ютер управляє системою зберігання з огляду на прогноз погоди.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua