Через війну варіантів для зберігання мало: овочі збуватимуть з поля

31 серпня 2022, 06:20 4010

Навіть експертам ринку дуже складно визначити точну потребу овочівників у потужностях для зберігання продукції, оскільки дискусії виникають навіть навколо кількості вирощених в Україні овочів. Але те, що потреба в сховищах є — це факт.

Дефіцит потужностей для зберігання став ще відчутнішим з початком війни. Адже більшість овочесховищ були зосереджені безпосередньо на територіях виробництва продукції, тобто в південних областях України, які зараз знаходяться в окупації чи в зоні бойових дій. 

Найбільша потреба в сховищах для картоплі та цибулі. Це ті продукти, які часто зберігаються в неналежних умовах, що прямо відображається на ефективності напрямку. Хоча часто є потреба і в сховищах для моркви. Про це AgroPortal.ua розповів директор компанії «Толсма Текнік» Олесь Капітанчук.

Ці слова підтверджує й керівник «Асоціації виробників часнику України» Юліанна Мусса, яка зазначає, що воєнні дії не залишили шансів для зберігання продукції. 

propData.content.image
Юліанна Мусса, керівник «Асоціації виробників часнику України»

Сховище в Київській області постраждало одним із найперших, потім — сховища на Донеччині. А також не забуваємо про тимчасово окупований Херсон, де знаходиться частина овочесховищ і продукції, яка зберігається в них. Тож спеціальні сховища сьогодні в дефіциті, або зруйновані, або під тимчасовою окупацією. Через це на ринку не вистачало ранньої цибулі, та спостерігався імпорт із Польщі й Нідерландів.

За словами експертки, сховищ для часнику взагалі практично не існує, це маленькі склади, які знаходяться в різних областях. 

«На сьогодні ми не маємо сховищ для часнику, а для цибулі їх дуже мало. Навіть з огляду на окуповані території та виїзд з України великої кількості населення, їх не вистачає. Ми говоримо про професійні сховища, в яких все працює автоматично, які мають системи управління від технологічних європейських компаній, які можуть забезпечити втрати під час зберігання продукції на рівні максимум 6-8% за весь період зберігання, а це 6-8 місяців», — зазначає Юліанна Мусса.

Технології зберігання втрачені мінімум на кілька років

У фермерському господарстві Вадима Сав'юка, яке обробляє 50 га неподалік Млинова на Рівненщині, цьогоріч найбільше площ віддали під овочеві культури. Фермер переконаний, що нинішні проблеми з цибулею, морквою, буряком виникли через те, що більшість овочів промислово вирощувалася у Херсонській області, яка нині окупована. 

propData.content.image
Вадим Сав'юк, голова фермерського господарства

Основна маса складів тривалого зберігання з охолодженням була також там, сьогодні вони під окупацією. Навіть якщо, дасть Бог, вдасться їх повернути, ви знаєте, що москаль після себе нічого цілого не лишає. Я думаю, що мінімум на кілька років ми втрачаємо те повноцінне виробництво.

Мінімальний набір пристроїв для зберігання варто впроваджувати навіть за наявності кількох тонн овочів

Водночас експерти ринку говорять, що найсучаснішого сховища недостатньо, щоб зберегти продукцію. Виробникам потрібно змінювати технологію та адаптувати її для вирощування овочів і картоплі саме для зберігання — вчасно збирати, правильно зберігати і допрацьовувати. 

propData.content.image
Олесь Капітанчук, директор компанії «Толсма Текнік»

Нідерландці кажуть: «Сховище — це не лікарня», маючи на увазі, що якість продукту фермер у ньому не покращить. Завдання сховища в тому, щоб утримати якість до кінця терміну зберігання. Отже якість починається з поля, і на неї впливає дуже багато чинників, починаючи від вибору сорту і закінчуючи якістю збирання та якістю процесів приймання і завантаження в сховище.

За його словами, фермеру сховище додає гнучкості, тобто дає можливість дочекатись кращої ціни на ринку. Однак далеко не всі овочівники мають сховища.

Олесь Капітанчук радить починати використовувати якийсь мінімальний набір пристроїв для зберігання навіть за наявності кількох тонн продукту. 

«Але якщо йдеться вже про повний комплекс обладнання для зберігання, включно з автоматичною системою управління, то я б радив уже використовувати його, маючи 500 т картоплі чи цибулі. Якщо йдеться про моркву, капусту, буряк — то від 300 т. За менших обсягів обладнання буде виглядати задорогим задоволенням», — зазначає Олесь Капітанчук.

За появи переробних підприємств кількість сховищ зростатиме 

За словами експерта, розглядати варіант будівництва потужностей для зберігання як окремого виду бізнесу, тобто не виробляти продукцію, а займатись лише зберіганням, не варто. В Україні є досить непогані приклади здачі потужностей зі зберігання овочів у оренду, але якщо йдеться про те, щоб купити продукт восени і продати навесні, то це доволі складний і ризикований бізнес. 

«Ціни на овочі дуже нестабільні. Думаю, зберігання є найбільш актуальним все ж для того, хто вирощує. Так це працює і на Заході, де за зберігання відповідають переважно фермери. До того ж впевнений, що коли в Україні будуть з'являтись переробні підприємства, кількість сховищ зростатиме, оскільки переробники хочуть працювати не сезонно, а цілорічно. Але знову ж таки, зберігати має фермер, проте переробне підприємство теж може мати якісь потужності зі зберігання», — розповідає Олесь Капітанчук.

Заморожену продукцію вигідніше купувати, ніж свіжу

Минулого року завод бренду Tevitta заморожував гарбуз, цибулю, перець, солодку кукурудзу. Цього року виробництво готується до заморожування такого ж переліку овочів. Більше того, заморожування солодкої кукурудзи вже розпочалося.

«Сподіваємось, що дефіциту сировини для заморожування ми не відчуємо, хоча, звісно ж, відсутність цибулі з півдня може накласти свій відбиток. Як показує практика, прогнозування наразі — дуже невдячна справа», — розповідає директор заводу бренду Tevitta Юрій Кривенко. 

За його словами, оскільки завод сертифікований BRC Global Standards, для замороженої продукції бренду Tevitta відкрито багато шляхів реалізації. Чимало виготовленої продукції йде на екпорт, цього року також є плани вийти на ринок для українських споживачів. 

propData.content.image
Юрій Кривенко, директор заводу бренду Tevitta

Звісно, переваг використання замороженої продукції безліч. Одна з них — довгий період зберігання. За відповідної температури, а це -18-20°С для окремих позицій, заморожену продукцію можна зберігати близько 2-х років. Цього року ми також бачимо різницю в ціні між замороженою продукцією та свіжою. Заморожену продукцію цьогоріч було вигідніше купувати, ніж свіжу. Як буде восени — теж побачимо.

Особливість сезону: виробники не будуть закладати овочі на зберігання

На думку голови Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, взимку дефіциту продуктів не буде, а у вересні можливе навіть зниження цін, оскільки більшість фермерських господарств або великих приватних, коли збере врожай, не буде закладати його на зберігання.

«Я говорю про овочі, фрукти, яблука. Тому що ніхто не може зараз сказати, по-перше, якою буде ціна зберігання, скільки коштуватимуть енергоносії для бізнесу, адже для населення ціна зафіксована, а для бізнесу — ні. А по-друге, ніхто не знає, чи прилетить ракета. Тому багато хто буде старатися продати продукцію замість того, щоб зберігати», — зазначає Олексій Дорошенко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua