Цукор із цукрового сорго в 2-2,2 раза дорожчий, оскільки він корисніший. При цьому собівартість виробництва на 50% менше, ніж із цукрового буряку, адже технологія виробництва білого цукру є застарілою і енергомісткою.
Про це AgroPortal.ua розповів генеральний директор «Науково-виробничого товариства «Укрсорго» Ярослав Бардин.
«Маємо невелику лінію з переробки сорго на колоту крупу, цільну крупу, шліфовану манну крупу і борошно. За якістю це серйозне виробництво, але обсяги невеликі. Крупи дорогі, проте користуються попитом. Плануємо також запустити лінію з переробки цукрового сорго на цукровий сироп і продавати цукор. З 1 га цукрового сорго можна отримати до 10-12 т цукру, тоді як з буряку — максимум 6 т», — зазначає Ярослав Бардин.
Він додає, що якщо у білому цукрі, виробленому з цукрового буряку, міститься лише сахароза (99,9%), то у сиропі з сорго, крім сахарози, є глюкоза і фруктоза, а також кальцій, магній, залізо та інші мікроелементи.
Світлана Цибульська, AgroPortal.ua