Вуглецеве землеробство додасть 10% до урожайності

12 серпня 2022, 08:00 3037

Якщо не шкодити природі активним втручанням, то протягом поточного століття урожайність культур збільшиться на 10%. Але для цього кількість господарств, що практикують відповідальний обробіток, має постійно збільшуватись.

Таку думку в статті AgroPortal.ua «Здоровий спосіб землеробства: питання після Перемоги чи сьогодення?» висловив технічний менеджер з питань розвитку вуглецевого землеробства компанії «Сингента» в Україні Валерій Дубровін.

Серед основних принципів вуглецевого землеробства він зокрема виділяє: збереження рослинних решток і скорочення втручання в ґрунт через обробіток; скорочення втрат азотних добрив (інгібітори нітрифікації, інжекторні способи внесення); використання покривних культур.

Апелюючи до результатів досліджень науковця-ґрунтознавця Раттана Лала, Валерій Дубровін наводить й інші актуальні цифри:

  • середній приріст урожайності культур — 40-100 кг/га на кожну 1 т/га органічної речовини у ґрунті; 
  • секвестрація 10 т/га органічної речовини може збільшити врожайність на 400-100 т/га.

Та попри очікувані прибутки йдеться і про виживання аграріїв у майбутньому, адже щорічно через водну та вітрову ерозію в Україні втрачається до 15 т родючого ґрунту з гектару. 

Плюс до цього саме технології мінімізації впливу на довкілля та здоровий спосіб землеробства стають глобальним світовим трендом. Це також відповідає основам «Зеленого курсу» Європейського Союзу. І Україні, як кандидату на членство в ЄС, рекомендують не зволікати з інтегруванням і в частині сільського господарства.