Інновації стануть рушійною силою відновлення сільського господарства

20 червня 2022, 19:00 1401

У будь-який галузі інновації — це рушій змін, ефективності та збільшення прибутків. І, звичайно, рослинництво в Україні не є виключенням. Скоріше, навпаки — ми сьогодні вже відрізняємося наявністю провідних препаратів та технологій, тоді як далеко не в усіх країнах Європи вони є.

Про це розповіла керівник підрозділу ЗЗР «Сингента» в Україні Лідія Озерова, пише журнал «Агроном».

propData.content.image
Лідія Озерова, керівник підрозділу ЗЗР «Сингента» в Україні

«Проблемним питанням є лише масштаб використання інноваційних рішень та технологій, адже, на жаль, наявність згаданих технологій в Україні — імовірніше, фрагментарне явище. Впровадження інновацій завжди потребує певних інвестицій. Спочатку — для створення нових продуктів. І в ЗЗР це тривалий процес та мільярдні суми інвестицій у світовому масштабі лише на сам процес розробки».

За її словами, такі інвестиції роблять глобальні компанії, які мають досвід і потужності для того, щоб займатися такими розробками. Перелік компаній, які спроможні розробити нові молекули, насправді у світі дуже обмежений. 

«Це надзвичайно коштовний та наукоємний процес. Наступним етапом є тривала перевірка, випробування та реєстрація. Далі фермер вже має спробувати новий продукт або рішення, щоб зрозуміти ефект і потім вкласти певні кошти у початок використання», — зазначає Лідія Озерова.

Вона додає, що наразі, звичайно, ситуація з інвестиціями в українську аграрну галузь складна через зрозумілі причини. Але всі розуміють, що після перемоги потрібно буде відбудувати галузь. 

«Відбудувати — це означає створити нове, модернізоване та ефективне сільське господарство та зокрема рослинництво, а не повернутися до старих методів, законів, продуктів та технологій, вклавши при цьому гроші у відбудову. Тому в процесі переродження та перетворення нашої галузі наявність доступу до нових продуктів і технологій набуде ще більшого значення, ніж учора та сьогодні», — впевнена Лідія Озерова.