Виробники насіння постійно пропонують споживачам нові сорти та гібриди, але водночас у їхніх портфелях присутні й перевірені позиції.
Про це в коментарі AgroPortal.ua розповіла виконавча директорка Насіннєвої асоціації України Сюзана Григоренко.
За її словами, виробники знаходять баланс між інноваціями та збереженням популярних продуктів, до яких фермери вже звикли.
«Хоча агросектор є одним із найбільш технологічних, у ньому досі зберігаються певні традиційні підходи. Деякі аграрії віддають перевагу перевіреним рішенням, і виробники поважають цей вибір», — додає Сюзана Григоренко.
Водночас вона деталізує, що у вирощуванні кукурудзи зараз найбільший попит мають середньоранні та середньостиглі гібриди з швидкою віддачею вологи, потужною кореневою системою та високою посухостійкістю. Важливими характеристиками також є стійкість до вилягання та основних хвороб, особливо фузаріозу качана.
По соняшнику спостерігається підвищений попит на гібриди, стійкі до нових рас вовчка, з високою толерантністю до посухи та комплексною стійкістю до хвороб, особливо до фомопсиса та склеротинії. Також важливими факторами є швидка вологовіддача та стабільна олійність.
Щодо сої — фермери надають перевагу сортам із коротким періодом вегетації, оскільки, на їхню думку, соя встигає дозріти до зниження температури та осінніх дощів. Ключовими характеристиками є стійкість до розтріскування бобів, щодо якості — високий вміст білка та стійкість до основних хвороб.
Алла Стрижеус, AgroPortal.ua