В Україні вивели формулу сталого розвитку. Названо головні складові

04 лютого 2022, 08:00 878

Онлайн-видання AgroPortal.ua спільно з Міжнародною асоціацією сільського господарства та продовольства DLG e.V. 3 лютого 2022 р. провели на платформі DLG-Connect.com онлайн-конференцію «Формула сталого розвитку: синергія взаємодії держави, бізнесу та громад».

Під час заходу її учасники вивели формулу, яка допоможе досягти цілей сталого розвитку. Серед невід'ємних складових на шляху до сталості, на думку спікерів, потрібно дотримуватися таких чинників як: довіра, стале мислення, баланс між соціальними, економічними та екологічними складовими, вимірювання та моніторинг сталості у виробничих процесах, самоврядування та взаємодія, а також відповідальність кожного.

«Тема сталого розвитку є вкрай актуальною, адже в Україні, на жаль, не до кінця розуміють, що таке сталий розвиток, як він стосується безпосередньо кожного з нас. Є хибна думка, що впровадження сталих ініціатив відкине сільське господарство назад, що почнемо жати серпами. Скептикам я б рекомендував все ж таки зосереджуватися на розвитку. Переконаний, що з часом без карбонових сертифікатів складно буде і зерно експортувати. І про це треба думати вже сьогодні: трансформувати ведення сільськогосподарської діяльності, зменшуючи використання води, ЗЗР, змінюючи системи ґрунтообробітку, змінювати техніку на більш ощадну та новітню тощо», — зазначив генеральний директор агрохолдингу ІМК Алекс Ліссітса.

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко наголосив, що держава готова допомагати агровиробникам впроваджувати сталі практики. 

«Цього року ми презентуємо державну підтримку з погляду сталих практик до 2030 року з урахуванням тих змін і зобов'язань, які Україна взяла перед європейським співтовариством, і відповідно до всіх прийнятих та ратифікованих угод будемо ці практики вдосконалювати. Всі програми державної підтримки для сільгоспвиробників будуть реалізовуватися на базі Єдиного державного реєстру в режимі електронного кабінету аграрія, без посередників і чиновників», підкреслив Роман Лещенко.

Як зазначила директорка з питань розвитку та комунікації Goodvalley Ukraine Любов Богачевська-Єнсен, досягнути сталості можливо за умови балансу трьох основних складових: соціальної, а саме людський розвиток; екологічної цілісність біологічних систем; економічної оптимальне використання обмежених природних ресурсів.

Радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Рейнауд Наутен зазначив: «Найперше, що потрібно вибудовувати спільно, це довіра. Друге це співпраця, тому що до цілей потрібно рухатися разом. І найважливіше — стале мислення, тому що сталість розвитку стосується зміни клімату, соціальної складової, довкілля та інших аспектів».

За словами виконавчого директора IAK Agrar Consulting GmbH Мартіна Шнайдера, для виробників та суспільства вимірювання та моніторинг рівню сталості мають стати обов'язковим правилом, яке використовуватиметься абсолютно на всіх етапах діяльності. 


Щодо досягнення сталого розвитку на місцях директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам'юк зазначив, що справжня сталість — це справжня самоврядність, адже лише справжнє самоврядування, а саме взаємодія органу самоврядування з громадою і з державою, може забезпечити належну мобілізацію і розумне використання місцевих ресурсів з урахуванням потреб розвитку та інтересів майбутніх поколінь.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua