Українські та польські транспортники близькі до вирішення кризи на кордоні

12 грудня 2023, 13:58 2353

Перемовини між українським та польським транспортним сектором близькі до компромісу. Йдеться про збільшення обсягів перевезення української продукції через кордон.

Таку думку висловив віцепрезидент Спілки підприємців та роботодавців Польщі (ZPP) Марчін Новацький під час ХV Міжнародної конференції «Ведення агробізнесу в Україні».

«Ми були близькі до компромісу, і я дуже задоволений розвитком перемовин. Ми були дуже близькі до того, щоб принаймні збільшити пропускну здатність прикордонних переходів, можливо, навіть зупинити протести», — додав він.

На його думку, деякі питання можна вирішити досить швидко, але бракує можливостей для обговорення. 

«Прикро, що ми втратили багато часу. Деякі виклики піднялися декілька тижнів тому. Минулої п'ятниці були перші комплексні переговори транспортних секторів з червня-липня — раніше вони не говорили один з одним. Можливо, цього тижня ми повернемося до перемовин і знову будемо обговорювати вагу, яку ми можемо прийняти, і яка не буде збільшуватися», — зазначив фахівець. 

Також Новацький наголосив, що транспортний протест не є політично заангажованим: «Я регулярно читаю українські ЗМІ й бачу багато репортажів, новин. Але хочу пояснити, що цей транспортний протест не має політичної складової, як це іноді подається в Україні. Це не так. Це була агресивна активність невеликої групи дрібних транспортних компаній». 

Зараз у протест включені всі великі транспортні асоціації. Проте представник ZPP залишається оптимістичним. 


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua