Горох є значущою сільськогосподарською культурою, насамперед, завдяки своїм поживним властивостям. Корисний і смачний продукт, багатий на білки, вітаміни та мінерали. Це робить його вагомим компонентом у харчуванні людей та годівлі тварин, підтриманні їхнього здорового стану.
Про це AgroPortal.ua розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.
За його словами, на думку науковців інституту, культура може бути цікавою для аграріїв з цілої низки причин, а саме:
- Агротехнічні переваги. Горох має здатність фіксувати азот з повітря, що покращує родючість ґрунту і зменшує потребу в добривах для наступних культур. Є чудовим попередником, особливо для озимої пшениці.
- Короткий вегетаційний період. Горох має відносно невеликий період дозрівання, що дозволяє отримувати врожай раніше і використовувати поле для інших, вже пожнивних сільгоспкультур.
- Покращення структури ґрунту. Горох завдяки своїй особливій кореневій системі покращує структуру й родючість ґрунту, зменшуючи його ерозію та збагачуючи органічними рештками.
- Стабільна врожайність. Горох дає високі врожаї після різних культур, але за сприятливих умов може давати набагато вищий результат, що робить його економічно привабливим.
- Різноманітність використання гороху. Культура використовується у харчовій та медичній промисловості, а також у галузі тваринництва, що надає можливість розширювати ринки збуту та підвищувати попит.