Сумчанин вирощує понад 180 сортів екзотичних рослин

20 червня 2022, 16:40 1817

Лимони, мандарини, ананаси, інжир, манго, авокадо, гранати, маракуя, тамарільйо, фейхоа, пепіно, помело — екзотичні рослини з колекції сумчанина Владислава Пуліки.

«10 років тому в мене з’явився перший цитрус, а зараз у колекції понад 180 сортів. Починалось все з горщика на вікні, а тепер теплиця повна зелені та смачних домашніх плодів. За цей період часу я зробив близько 5 тисяч щеплень, довів десятки сортів одразу на кількох різних підщепах до плодоношення і провів купу експериментів за сумісністю сортів на деревах», — розповідає AgroPortal.ua садівник.

Владислав Пуліка запевняє: фрукти, вирощені вдома, набагато смачніші за завезені до місцевих супермаркетів із заморських країн. Плодам своїх рослин він дає достигнути. Імпортовані ж зазвичай зривають ще нестиглими, аби ті дістались до магазинів цілими, що суттєво впливає на смакові якості. У домоволодінні садівника є такі фрукти, які часом складно знайти на полицях магазинів. 

Вирощування екзотичних плодових рослин останнім часом набуває все більшої популярності.

«Зі свого саду продаю лише саджанці, плодів поки що вистачає на власні потреби. Єдине, можу пригостити людину, яка приїздить на екскурсію чи замовляє саджанці. Я реалізую вільні рослини і ті, що щеплюю», — говорить він.

Колекція кожного цитрусовода починається з придбання основних видів — лимона, апельсина, кумквата, клементина тощо.

Для початківців Владислав Пуліка пропонує «кістяк» колекції з хорошими смачними сортами для будь-яких умов — будь то квартира чи будинок:

  • Лимон Мейєра — класичний, продуктивний і дуже смачний;
  • Кумкват Маргарита Big — великі плоди, солодкі та майже без насіння;
  • Мандарин Уншіу Хашимото — один із найбільш ранніх, родючих і досить компактних мандаринів групи Уншіу;
  • Клементин Спінозо — другий представник солодких цитрусів, який у вигляді того чи іншого сорту присутній у кожній колекції. Один із ранніх сортів, що дуже важливо.

Сьогодні Владислав Пуліка не уявляє свого життя без улюбленого заняття та спостереження за плодами своєї праці. На своєму YouTube-каналі він ділиться власним досвідом вирощування та догляду цитрусовими. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua