Споживання крохмалю в Україні скоротилося до 8 тис. т

09 вересня 2024, 10:25 932

До повномасштабного вторгнення росії споживання картопляного крохмалю в Україні складало 12 тис. т. Сьогодні ринок крохмалю зменшився, і внутрішнє споживання сягає приблизно 8 тис. т.

Про це AgroPortal.ua розповів т.в.о. директора ПБП «Вимал» Сергій Лазар.

Починаючи з 90-х років, в Україну заходило багато імпортної продукції за «сірими» схемами, і половина внутрішнього обсягу продукції формувалася завдяки імпортним надходженням.

«У Західній Європі виробництво картопляного крохмалю завжди дотувалося, причому було три дотації: дотація аграрію, який вирощує картоплю для переробки на крохмаль, дотація підприємству, яке переробляє її на крохмаль, а також — експортна дотація. Остання деякий час складала половину вартості ціни. Крім того, продукція постачалася до України контрабандою без плати в’їзного мита та ПДВ, тож вітчизняному крохмалю складно було конкурувати», — пояснив Сергій Лазар.

Він розповідає, що з часом частка крохмалю, ввезеного за «сірими» схемами, значно зменшилася. Відбулися позитивні зміни, які дозволили встановити більш-менш справедливі правила гри на ринку, і це створило певні передумови для пожвавлення крохмальної галузі. В Україні поступово почали з'являтися нові, сучасні потужності виробництва.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua