Розрахунок на мінімальні партії: що стримує експорт часнику

23 жовтня 2024, 06:58 623

Для виробників часнику цей сезон виявився дуже складним. Серед причин — нестача якісного посадкового матеріалу та дефіцит працівників, адже часник потребує багато ручної праці.

Про це AgroPortal.ua розповіла президент Асоціації виробників часнику України, представник нідерландської компанії з вирощування часнику та цибулі Gourmet Юліанна Мусса.

За її словами, у сезоні-2024 в Україні часником були засаджені невеликі площі, оскільки здебільшого вирощуванням цієї культури займаються сімейні господарства або невеликі фермери.

propData.content.image
Юліанна Мусса, президент Асоціації виробників часнику України, представник нідерландської компанії з вирощування часнику та цибулі Gourmet

У процесі вирощування головною проблемою була висока температура, яка тривала з червня до початку серпня. Це не дало можливості виробникам своєчасно зібрати часник, тому частина урожаю спеклася. Це вплинуло на якість як товарного, так і посадкового часнику.

Вона додає, що 2024 року були експортні постачання часнику до країн Європи, і до більшості з них були питання, пов’язані з якістю. 

«Навіть пройшовши інспекцію та низку необхідних аналізів, часник був неякісний, це пов’язано з погодними умовами цього року. Постачання були, але були й зауваження щодо якості товару. Головні з них: часник втрачав свою масу, також траплялось багато порожніх зубців. Це стало закономірністю нинішнього сезону», — пояснює Юліанна Мусса.

За словами експертки, цього року було постачання невеликої партії в 500 кг українського часнику до Японії. «Для цього був відібраний найкращий часник, правильно та своєчасно зібраний і збережений. До цієї партії зауважень не було, але не впевнена, що ми зможемо без відповідних умов виконати більші постачання. Тож залишається чекати наступного сезону та працювати вже сьогодні з фермерськими господарствами, адже це довгий і складний процес», — наголошує Юліанна Мусса. 

Юліанна Мусса розповідає, що наразі багато країн розглядають можливість імпорту часнику — Польща, Латвія, Литва, Молдова. Але для українських виробників гострою проблемою залишається питання зберігання овочу за умов нестачі професійних сховищ та відключень електроенергії.


Людмила Лебідь, AgroPortalua