Зменшення виробництва часнику та обвал цін на цибулю. З чого стартує новий сезон

27 липня 2024, 07:20 14770

Цього сезону в Україні очікується виробництво часнику від усіх господарств на рівні 1,5-2 тис. тонн. Продукт останніми роками споживається суто на внутрішньому ринку, експорт цієї позиції відсутній.

Про це AgroPortal.ua розповіла президент Асоціації виробників часнику України, представник нідерландської компанії з вирощування часнику та цибулі Gourmet Юліанна Мусса.

За її словами, щоб займатися експортом часнику, потрібно вивчити світові ціни, відстежувати тенденції, адже світовий ринок овочів працює так само, як ринок зернових чи олійних культур.

Експертка зазначає, що найближчим часом ціни на часник зростуть не лише в Україні, але й у світі: «Найперше це пов’язано з логістикою з Китаю, якщо Ємен буде продовжувати активні бойові дії в Червоному морі. Також варто врахувати, що значно здорожчали процеси вирощування. Але я думаю, що часник залишається однією з найперспективніших культур для українських аграріїв».

Щодо цибулі, то торік світовий ринок був дефіцитним, і цьому є низка причин:

  • урожай цибулі в Пакистані повністю затопило;
  • Нідерланди та Єгипет скоротили площі під овочем;
  • багато країн Африки вирощували цю культуру самі й не підписували форвардні контракти.

«Ми зараз не говоримо про Україну, оскільки у нас війна, і це значно вплинуло на виробництво цибулі, адже найбільші площі вона займала у Херсонській, Миколаївській та Одеських областях», — пояснює Юліанна Мусса.

Вона додає, що торік українські виробники, які заклали цибулю на зберігання, змогли заробити. Цього ж року її ціна з поля — 4 грн/кг, зі складу — 6-7 грн/кг. Тому говорити про захмарну маржинальність цибулевого бізнесу не варто, принаймні нинішнього сезону. 


Людмила Лебідь, AgroPortalua