Прогноз: Пізні сорти обвалять ціну на яблуко

24 вересня 2019, 15:16 2843

У найближчий тиждень очікується зниження ціни на яблуко, що обумовлено початком збору врожаю пізніх сортів та збільшенням пропозиції від дрібних виробників.

Про це AgroPortal.ua повідомив голова Української асоціації аграрного експорту (УААЕ) Дмитро Крошка.

«Цей рік для фруктів і ягід виявився дуже складним через погодні умови. Пов’язано це з градом, який надзвичайно зашкодив садам, адже в Україні не існує захищених від цієї стихії виробництв. Тому досягнення двох років можуть бути знищені протягом кількох хвилин. По-друге, занадто висока вологість спровокувала втрату товарної якості плодів. За рахунок складного літа через погодні умови ми дійсно зазнали втрат по раннім фруктам, і пропозиція, наприклад, по літньому яблуку, була надзвичайно обмежена, що спровокувало ріст ціни і зростання попиту», — зазначає експерт.

За його словами, сьогодні відчувається дефіцит якісних фруктів, і на полицях супермаркетів зустрічається багато ушкодженого яблука. 

«Ціна ж поряд із цим доволі серйозна, дешевше 20 грн/кг не знайти. Але після того як на початку вересня почали збирати середньостиглі сорти, а зараз вже й пізні сорти яблук, найближчим часом очікуємо на зниження ціни. Проте не всі виробники поспішають із реалізацією. Знаючи, що на ринку буде дефіцит якісного яблука, намагатимуться максимально відтягувати продаж», — розповідає Дмитро Крошка.

Він зазначає, що завдання українських виробників полягає в тому, щоб у цьому році не допустити втрат експортних позицій і залишитись стабільним партнером для іноземних компаній: «Ми маємо знаходитись на тих ринках, куди вже вийшли, і намагатися розширити географію експорту. Для експортерів головною метою має бути збереження репутації, яка вже склалася на міжнародному ринку. Наприклад, по яблуку ми вже торгуємося у ціні вище, ніж польське яблуко. Нам вистачило року, щоб перестати конкурувати з поляками за ціною. Зараз українське яблуко торгується в ціновому сегменті розвинутих країн — Франції, Італії, а польське яблуко залишається найдешевшим».

За його словами, подібний підхід і стратегія працює, але вона не може з’явитися з повітря, це результат системної роботи 24/7 365 днів на рік. Також Дмитро Крошка радить виробникам-експортерам звертати увагу на питання якості продукції та пам’ятати, що вибудовуючи власні бізнес-відносини на міжнародному ринку, кожен також формує репутацію всієї країни.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua