Після тестування в українському кліматі вибраковується половина сортів лохини

13 лютого 2020, 06:57 9140

Близько половини сортів лохини вибраковується після тестування в кліматичних умовах України.

Таким досвідом з AgroPortal.ua поділився операційний директор ФГ «Фруктовий сад АТ» Дмитро Гончарук.

Підприємство випробовує та відбраковує сорти лохини на власному експериментальному полі на Київщині площею близько 4 га.

Зокрема, під час дослідження з 19-ти сортів залишили 9, які підходять до кліматичних умов північної частини України.

За словами Гончарука, спочатку посадили по 3 кущі кожного сорту і дивилися, які з них підмерзають, які стійкіші до хвороб.

«Ми тестували ті сорти, які можна було використовувати для промислової посадки. За час досліджень відібрали найбільш пристосовані та ті, що оптимально підходять до умов території: Дюк, Спартан, Блукроп, Блуголд, Торо, Бонус, Чандлер, Еліот. Хтось хоче ранню ягоду, хтось — пізню або кисло-солодку чи солодку. Ці сорти можуть задовольнити такі вимоги аграріїв», — розповів Гончарук.

Наприклад, говорить він, під час дослідження у господарстві дійшли висновку, що сорт Легасі, який у Грузії є №1 за запитом, для нашого клімату є ризикованим.

Окрім того, «Фруктовий сад АТ» зараз активно веде спостереження за жимолостю. Цьогоріч заклали для вивчення 0,3 га різних сортів.

«Це досить давня малопопулярна культура, але з появою нових сортів, які відповідають потребам рику, до неї проявляється інтерес у виробників ягід. Це дуже рання і корисна ягода», — додав Гончарук.


Для довідки: «Фруктовий сад АТ» — фермерське господарство, що має розсадник з 1,5 га горщикового поля та 0,25 га теплиць. Ще 3,5 га займає демополе. Крім лохини, господарство вирощує саджанці актинідії, жимолості, брусниці, журавлини. У цілому виробляє до пів мільйона саджанців на рік.

У 2008 р. «Фруктовий сад АТ» одним із перших почало пропонувати посадковий матеріал лохини, вирощений з використанням технології ін-вітро.


Ірина Кравченко, AgroPortal.ua