Рівненський фермер Дмитро Леончук займається вирощуванням кісточкових з 2022 року. На площі 2 га ростуть різні дерева, однак найбільше — персика та груші (по 30%).
Про це садівник розповів AgroPortal.ua.
«Шукав щось цікаве. Вже чув про досвід колег з Хмельниччини та Волині, які вирощують персик у промислових масштабах. Це спонукало спробувати й собі цю культуру. Перші дерева посадили наприкінці 2022 року, решту — на початку 2023-го. Це молодий сад, який плодоносить вдруге», — каже Дмитро Леончук.
Серед основних сортів персика — Флемінг Ф’юрі PF-5B та Рубіновий Принц. У решти 15 сортів були лише сигнальні плодоношення, за якими фермер відразу робить висновок — залишати чи ні.
Дмитро Леончук, фермер
Дмитро зазначає, що одним із головних факторів формування врожаю є обрізка. На Рівненщині вона дуже відрізняється від півдня — типового регіону вирощування персиків.
«Ми орієнтуємося на товарність: нехай персика знімемо з дерева 10-15 кг, але гарного. А на сході та півдні беруть кількістю — по 40-50 кг з дерева, — вказує на різницю він. — Ми стараємося робити форму веретена, аби не давати гілкам «втікати» далеко від стовбура».
Увесь урожай персика із саду Леончуків йде вроздріб на свіжий ринок. Цього року Рубінового Принца було дуже багато, тому садівник задумується над іншими варіантами збуту.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua