Наш персик дозріває прямо на дереві, імпортний зривають ще зеленим, і він тиждень їде в Україну, враховуючи митницю. Тобто він технічної зрілості, а у нас — уже споживчої. Тому наш ароматний та соковитий.
У фруктовому саду родини Леончуків з Рівненщини на площі 2 га ростуть різні дерева, однак найбільше — персика та груші (по 30%).
Про це Дмитро Леончук розповів для AgroPortal.ua.
Цьогоріч сезон збору персика стартував 21 липня, на тиждень пізніше порівняно з минулим роком. Серед основних сортів — Флемінг Ф’юрі PF-5B та Рубіновий Принц. У решти 15 сортів були лише сигнальні плодоношення, за якими фермер відразу робить висновок — залишати чи ні.
Увесь урожай персика із саду Леончуків йде вроздріб на свіжий ринок. Цього року Рубінового Принца було дуже багато, тому садівник задумується над іншими варіантами збуту.
Один персик заважує 400-500 г. Найбільший плід мав вагу 600 г. Таких велетнів реалізують по 170 грн/кг, менші плоди — по 150. Дмитро зазначає, що це гарна ціна, адже торік вона становила 100 грн/кг.
Наш персик дозріває прямо на дереві, імпортний зривають ще зеленим, і він тиждень їде в Україну, враховуючи митницю. Тобто він технічної зрілості, а у нас — уже споживчої. Тому наш ароматний та соковитий.
У планах Леончуків — вийти не на більший обсяг, а на довший сезон. Щоб його розтягнути, будуть садити сорти, які ще раніше дозрівають, і ті, якими можна смакувати навіть у вересні.
Іванна Панасюк, AgroPortal.ua