Інвестиції в село: Мрія запускає нові кооперативи

15 вересня 2016, 12:00 5955

Агрохолдинг «Мрія» цього року планує відкриття молочних кооперативів в с. Біще Бережанського району, Конюхи Козівського району Тернопільської області, а також запуск кооперативу в Івано-Франківській області.

Про це в ході семінару «Створюємо кооперативи — розвиваємо село», який сьогодні проходить на Тернопільщині, розповів операційний директор «Мрії» Віктор Кухарчук.

За його словами, створення кооперативів передбачає облаштування культурних пасовищ, засіяних сумішшю трав, обгороджених електропастухами, і, що найважливіше, встановлення ємностей для охолодження і зберігання молока. Кооператив матиме аналізатор молока, що забезпечить його якість, також при кооперативі надаються належні ветеринарні послуги.

«Мрія» готова допомогти з придбанням обладнання: імпульс-генераторів для електропастухів, ізоляторів, холодильників, обладнання для проведення аналізу молока. Навесні агрохолдинг спільно із Львівською аграрною дорадчою службою (ЛАДС) та за підтримки Канадського проекту планують відкрити перше на Тернопільщині доїння на пасовищі», — говорить Віктор Кухарчук.

Крім того, за підтримки агрохолдингу у Хмельницької області працює кооператив з обробітку ґрунту. Для його потреб компанія передала власну техніку, зокрема: 2 комбайни, 4 трактори та 2 вантажні автомобілі. Цього сезону комбайни по собівартості уже працювали для пайовиків «Мрії». Вантажні автомобілі надавали послуги із перевезення зерна, тюків, використовувалися при інших потребах. Трактори надаватимуть послуги з оранки городів.

Долучилася «Мрія» також до відкриття швейного кооперативу «Подвірняночка» в с. Подвірне Новоселицького району Чернівецької області. Зараз у кооперативі працюють 11 чоловік. Працівниці вже прийняли перше замовлення від компанії та виготовили більше 500 одиниць спецодягу. Наразі виконують замовлення із пошиття 600 костюмів для трактористів агрохолдингу. Окрім спецодягу, кооператив може займатись пошиттям постільної білизни та іншої якісної текстильної продукції на замовлення клієнтів.

Ще одним напрямком діяльності компанії є ягідні кооперативи. Як розповідає директор благодійного фонду «Мрії» Василь Мартюк, перший кооператив, створений за підтримки компанії,— сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Файна поляна» у с. Хоробрів Козівського району Тернопільської області.

«Його учасники займаються вирощуванням малини. Фахівці агрохолдингу супроводжують проект від початку його діяльності. За фінансової підтримки компанії, члени кооперативу брали участь в навчальних семінарах у Львові, Києві, Житомирі, відвідували виробництво із переробки ягід у Волинській області. агрохолдинг інвестував у цей проект близько 520 тис. грн. На ці кошти придбали необхідне обладнання, спільно з членами кооперативу закупили саджанці для понад 50 родин. А завдяки Тернопільській обласній програмі підтримки кооперативів, «Файна поляна» отримала кошти на придбання роторної косарки та капельної стрічки, остання буде пропорційно розподілена між усіма членами кооперативу», — відмітив Василь Мартюк.

За його словами, площа малинових насаджень уже перевищила 8 га. З цієї території планують зібрати близько 8 т врожаю, що є добрим показником для першого року плодоношення малини. Окрім продажу ягід, члени кооперативу намагаються самостійно переробляти малину, виготовляючи конфітюри та джеми. «Це не лише сприяє зайнятості, а й приносить додатковий дохід сім’ям», — відмічає Василь Мартюк.

У планах «Мрії» — розширення «Файної поляни» на весь Козівський, Бережанський, Зборівський райони, а також вирощування інших ягідних культур, зокрема ожини, літньої малини, аґрусу і червоної порічки. Передбачається, що у 2017 р. площі насаджень учасників кооперативу сумарно становитимуть 40-50 га, таким чином утвориться ягідний кластер. Більше того, в агрохолдингу в перспективі планують підтримати будівництво першої в Україні кооперативної заморозки ягід. 

В рамках семінару відбулося урочисте відкриття молокоприймального пункту (МПП) «ЕКОМ» у селі Куряни Бережанського району. А восени цього року за підтримки «Мрії» розпочнуть свою діяльність ще ряд кооперативів: «Годувальниця» у селі Біще Бережанського району, кооператив «Щедрий край» у селі Старий Почаїв Кременецького району, «Старий млин» у селі Ценів Козівського району та «Купинчанка» у селі Купин Городоцького району Хмельницької області. Зараз завершуються підготовчі роботи. У «Мрії» і надалі розглядають можливість впровадження нових напрямків кооперації, зокрема вирощування та збут квасолі, часнику, картоплі спеціальних сортів, а також кооперативів з розведення кролів та бджільництва.

Загалом, починаючи з 2015 р. агрохолдинг «Мрія» вклав у розвиток кооперативного руху понад 1,5 млн грн. Кошти спрямували на придбання необхідного обладнання, саджанців. Входить в загальну суму і вартість власної техніки агрохолдингу, яку він передав у користування членам кооперативів. При цьому для «Мрії» підтримка кооперативів не є прибутковим напрямком, а залишається частиною соціальної відповідальності. Протягом 2015-2016 рр. агрохолдинг уже долучився до створення 8 кооперативів, які надають різноманітні послуги.

«Розвиваючи кооперативний рух, «Мрія» співпрацює з багатьма організаціями: Львівським обласним об’єднанням обслуговуючих кооперативів «Рівноправність», Львівською аграрною дорадчою службою, органами місцевого самоврядування, департаментами АПК. Окремі кооперативи компанія фінансувала спільно з Проектом Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Але головним партнером є, в першу чергу, пайовики, які проявляють ініціативність та дієве бажання покращити економічний розвиток села, тож в цьому напрямку «Мрія» завжди готова підставити своє плече», — підсумував Віктор Кухарчук.


Для довідки: «Мрія Агрохолдинг» обробляє 180 тис. га землі у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській та Рівненській областях. Потужність елеваторів і зерносховищ — 600 тис. т.

На потреби кооперативів, які створені і діють за підтримки «Мрії», виділено відповідні кошти. Тернопільська область: «Файна Поляна» (с. Хоробрів Козівський район) — 518 тис. грн, «Годувальниця» (с. Біще, Бережанський район) — 128 тис. грн, МПП «ЕКОМ» (молокоприймальний пункт, с. Куряни Бережанський район) — 50 тис. грн, «Щедрий край» (с. Старий Почаїв, Кременецький район) — 100 тис. грн,«Старий млин» (с. Ценів, Козівський район) — 100 тис. грн. Хмельницька область: «Купинчанка» (с. Купин, Городоцький район) — 40 тис. грн, Кооператив з обробітку ґрунту (Чемеровецький район) — 294 тис. грн. Чернівецька область: «Подвірняночка» (с. Подвірне, Новоселицький район) — 312 тис. грн.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua