Криза українського зерна у ЄС: компенсацію готують для всіх європейських фермерів

14 червня 2023, 14:48 1226

Єврокомісія наступного тижня може активувати механізм надання прямої допомоги європейським фермерам, що постраждали від надлишкового зернового імпорту з України, та для реагування на потенційну посуху.

Про це заявив Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський за підсумками неформальної зустрічі міністрів сільського господарства та рибальства ЄС, повідомляє «Укрінформ».

«Для активації цих виплат є необхідним «зелене світло» від президента Європейської комісії. Ми потребуємо певної додаткової інформації від країн-членів... Нам потрібна інформація від 22-х країн-членів з обґрунтуванням їхніх запитів. Сподіваюся, наступного тижня це рішення буде ухвалене. Головним приводом для використання кризового резерву є те, що ми маємо кризу», — зауважив Єврокомісар.

Він нагадав, що Єврокомісія зробила все необхідне, щоб уможливити використання надзвичайного сільськогосподарського резерву ЄС. Від початку цей фонд становив 450 млн на рік і вже був частково використаний. Перші платежі у 44 млн були здійснені для Польщі та Італії для реагування на наслідки спалаху пташиного грипу, ще €56 млн спрямовані для Румунії, Болгарії та Польщі в якості першої відповіді ЄК на кризу зернового імпорту з України. Пізніше Єврокомісія запропонувала виплатити ще €100 млн на допомогу п’яти сусіднім з Україною країнам, фермери яких «постраждали» від надлишкового сільськогосподарського імпорту з України.

Виходячи із поточної ситуації, ЄС вирішив збільшити резервний фонд до €530 млн на рік та здійснити прямі платежі для фермерів решти 22-х країн ЄС, які також відчувають наслідки російської агресії проти України, включаючи зростання цін на енергію, добрива та збільшення собівартості виробництва, поряд із впливом кліматичних факторів, в очікуванні масштабної посухи вже цього року.

«Нам потрібна певна додаткова інформація від країн-членів. Наразі ми чекаємо на формальне ухвалення цього пакету, але все вже підготовлене для такого рішення. Нам потрібно підтримати наших фермерів, серед іншого, у відповідь на симптоми наближення посухи. Ця допомога буде пропорційно розподілена між країнами-членами», — додав Януш Войцеховський.