Експерт: До кінця року цукор подорожчає на 10%

21 лютого 2020, 08:00 3927

Кінцева ціна для споживачів цукру, ймовірно, зросте до 10% за підсумками року. Це може статися, по-перше, за рахунок меншої врожайності через скорочення на 30% посівної площі під цукровий буряк у 2019 р. і рецесії виробництва.

Такі прогнози в коментарі для AgroPortal.ua дав генеральний директор Pro-Consulting Олександр Соколов.

За його словами, як наслідок можуть спостерігатися труднощі в поповненні нестачі стратегічних продовольчих запасів для подальшої реалізації продукції з прогнозованим зростанням середньоринкової ціни.

«Ціна на цукор в Україні прогнозовано зросте, адже разом із ростом попиту навесні розпочнеться його подорожчання. Однак, прослідковуючи тенденції за індексом споживчих цін за 2019 р., це не є сигналом дефіциту як хронічного явища», — говорить він.

У 2018 р. спостерігалося перевиробництво цукру, що дозволило знизити ціни, тому підвищення цін можливе на більшому рівні, ніж в 2019 р., але не більш ніж на 2-3%, додав експерт.

Соколов звернув увагу, що з початку року уже простежується зростання ціни на цукор. Однак, на загальному тлі індексу споживчих цін, вартість цукру залишається відносно прийнятною.

«Основною відмінністю була сезонність цін на цукор. Через те, що сезон цукроваріння починається в серпні-вересні, ціни в попередніх місяцях зростали», — підсумував він.

Дані: www.ukrstat.gov.ua
Дані: www.ukrstat.gov.ua

Ірина Кравченко, AgroPortal.ua