Біокотельня на відходах дозволяє прибутково працювати тепличному бізнесу

15 лютого 2023, 09:50 1432

Підприємство «Органічна теплиця» на Харківщині розпочало вже восьмий сезон. Тепличне господарство є успішним проєктом завдяки наявності власної біокотельні, яка працює на відходах переробки зернових та опалює теплицю.

Про це AgroPortal.ua розповів засновник ТОВ «ТЕРРА» та ПП «Органічна теплиця» Олександр Ясинський.

«Збудували біокотельню ми ще 12 років тому і цим самим відмовились від використання російського газу. Там встановлено 2 потужних котли, що виробляють пар, тепло. Є спроби виробляти електроенергію, зараз проводимо експерименти, залучаємо фахівців. Тож яка там ціна на газ, які там ще негаразди з паливом — нас майже взагалі не турбує ось уже 12 років»,  зазначає Олександр Ясинський.

За його словами, теплиці слід освітлювати у нічний та вечірній час, без цього нічого не буде рости. Підприємство має резервні великі генератори, які придбали ще у 2014 році. До війни вмикали кілька разів для перевірки та навчання, але з жовтня, коли розпочались масштабні обстріли, «прильоти» по критичній інфраструктурі України, за допомогою генераторів забезпечується безперебійне живлення теплиці, а отже — безперервне постачання продукції клієнтам. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua