Сезон відкрито: як українські тепличники вирощують овочі в умовах війни

10 лютого 2023, 06:25 4813

Для тепличних господарств збільшились затрати на логістику, паливо, пакування, етикетку, тару. На 40% зросла вартість електроенергії, в 4 рази вища — на дизельних генераторах. Якщо нова ціна на електроенергію близько 7 грн/кВт, то на генераторах вона доходить до 30 грн/кВт.

І хоч ціна на ранні овочі цього року буде вищою, ніж минулого сезону, але все ж таки вона регулюватиметься ринком.

«Імпортна продукція з Туреччини буде дорожча через логістику, якщо вона буде з Європи — там дуже дорого коштують енергоносії. Зараз немає виробництва на Херсонщині, там усе заміноване, потерпає Запорізька область. Тож залишається лише Одещина, але й тут логістика дуже велика», — розповідає AgroPortal.ua засновник ТОВ «ТЕРРА» та ПП «Органічна теплиця» Олександр Ясинський.

В «Органічній теплиці» вирощується 100 т овочів на рік

На підприємстві «Органічна теплиця» на Харківщині з лютого розпочався новий сезон, який триватиме до середини грудня. Вже зараз тут збирають перший врожай для постачання в торговельні мережі. 

У скляній теплиці площею 0,5 га протягом року вирощують овочі. Міжсезоння припадає на кінець грудня-січня, коли йде вирощування розсади. Основною продукцією є огірки крупноплідні сорту Атлет, коктейльні томати та черрі. Це потужне підприємство вирощує до 100 т органічної продукції на рік та реалізовує вирощене в торговельних мережах усієї України.

Шість років тому намагалися вирощувати і зелень, салатне листя. Але оскільки вирощувати зелень у лютому-березні доволі затратно, а на той час у підприємства ще не було виходів на київський ринок збуту, за рік роботи зазнали збитків. 

Цей напрям змушені були закрити через відсутність належного ринку збуту. Перейшли на вирощування огірків на всій площі теплиці. 

Власна біокотельня на відходах дозволяє працювати тепличному бізнесу

Олександр Ясинський розповідає, що теплиця працює вже восьмий сезон та є успішним проєктом завдяки розміщенню поблизу основного підприємства — компанії «ТЕРРА», яка займається виробництвом і переробкою зернових на крупи та пластівці. Це потужне підприємство, яке ось уже 25 років виробляє продукцію у цілодобовому режимі та забезпечує 350 осіб робочими місцями. 

propData.content.image
Олександр Ясинський, засновник ТОВ «ТЕРРА» та ПП «Органічна теплиця»

Навіть з 24 лютого ми не призупиняли роботу. У нас є власна велика котельня, яка працює на відходах переробки зернових та опалює основне виробництво й теплицю. Збудували біокотельню ми ще 12 років тому і цим самим відмовились від використання російського газу. Там встановлено 2 потужних котли, що виробляють пар, тепло. Є спроби виробляти електроенергію, зараз проводимо експерименти, залучаємо фахівців. Тож яка там ціна на газ, які там ще негаразди з паливом — нас майже взагалі не турбує ось уже 12 років.

«Теплиці треба освітлювати у нічний та вечірній час, без цього нічого не буде рости. Ми знаходимось за 30 км від лінії зіткнення, і не дотримуватись світломаскування було неможливо. Нас би було видно як яскраву пляму за 50 км. Добре, що звільнили Харківщину, бо невідомо, як би працювали далі. Дякуючи ЗСУ, які відігнали ворога подалі від нашого міста, від Харківщини, у нас з’явилась можливість посадити розсаду за планом. Наприкінці листопада ми вже висіяли все насіння, а наприкінці грудня розсадили все на кінцеву площу та густоту», — зазначає він.

Також додає, що підприємство має резервні великі генератори, які придбали ще у 2014 році. Адже виробництво круп, пластівців можна зупинити на день-два, якщо немає електроенергії, і потім надолужити виробництво, а в теплицях цього допустити не можна. Якщо не буде енергії, то за день-два в теплиці вже нічого не буде. 

Тож до війни генератори вмикали кілька разів для перевірки та навчання, але з жовтня, коли розпочались масштабні обстріли, «прильоти» по критичній інфраструктурі України, за допомогою генераторів забезпечується безперебійне живлення теплиці, а отже — безперервне постачання продукції клієнтам. 

З теплиці — на полиці магазинів

За словами Олександра Ясинського, продукцію з теплиць постачали у торговельні мережі «Ашан Україна», «Сільпо», «Новус», харківську мережу «Восторг» (зараз має назву «Харків»), мережі супермаркетів «КЛАСС», Spar, Winetime та Good Wine, а також до місцевих магазинів міста, де знаходиться теплиця. 

Підприємець відмічає, що споживачі мають змогу порівняти їхні органічні огірки з тими, що вирощені за звичайною «хімічною» технологією. І хоч вони дорожчі на 30-40%, все одно мають попит в овочевих магазинах.

Війна порушила вже напрацьовану роками логістику

Повномасштабна війна суттєво позначилась на роботі ПП «Органічна теплиця». На деякий час підприємство втратило ринок Харкова з елітними ресторанами, закладами харчування, мережами магазинів. На початку з Києвом теж були проблеми: не мали можливості туди дістатися, не було палива, через комендантську годину не встигали довозити продукцію.

«Частину продукції ми відвантажували майже безкоштовно до благодійних фондів, одним із таких є «Джерело». У той же час у інших тепличників були проблеми з доставкою овочів у наше місто. Знаю, в Охтирці тепличний комплекс зруйнували, у Костянтинівці на Донбасі — знаходився під обстрілами, у Харкові Зміївська фабрика постраждала, під Чугуєвом були активні бойові дії, постраждали теплиці в Броварах на Київщині, тобто постачання овочів зовсім припинилося у наше місто. Ми почали продавати власну продукцію місцевим підприємцям. При цьому трохи знизили ціну, адже логістичних витрат, які, приміром, були раніше на Київ, у даному випадку не було. Ось так переформатували трохи свій ринок збуту на місцевих споживачів», — розповідає Олександр Ясинський.

За його словами, згодом логістика до Харкова та Києва відновилась, тож знову почали відвантажувати туди свою продукцію. Вдалося налагодити всі робочі, виробничі, логістичні процеси. На підприємстві є власна машина-рефрижератор, яка двічі на тиждень розвозить продукцію до мереж розподільчих центрів Києва, двічі на тиждень привозить продукцію до мереж та магазинів Харкова, а ще два рази на тиждень — по місцевих магазинах. Також є самовивіз із теплиці. Тож таким чином зібрані овочі вже наступного дня потрапляють на полиці магазинів. 

«Коли нам були потрібні працівники, ми розміщували оголошення у пунктах видачі гуманітарної допомоги, тож хто шукав роботу, йшов до нас», — згадує Олександр Ясинський.

За його словами, ще одне завдання, яке постало перед керівництвом підприємства «ТЕРРА», — виплачувати гідну заробітну плату своїм працівникам. 

«Я, як керівник та співзасновник, завжди схиляюсь до того, щоб наші люди були з достойними зарплатами, щоб не шукали можливості поїхати кудись до Європи на заробітки, тож навіть у нинішніх умовах намагаємось підіймати виплати».

Країна повинна бути сильною і у військовому, і у економічному плані

Цього року в ПП «Органічна теплиця» планують збільшити площу, додати ще 0,5 га теплиць. Цей проєкт був запланований задовго до початку війни, але на рік його змушені були призупинити. 

«Минулого року перед нами стояло завдання зберегти те, що є. До війни ми все ж таки встигли інвестувати кошти в цей проєкт: закупили обладнання і конструкції, тому вирішили продовжити його, адже віримо у нашу перемогу і майбутнє нашої держави. До асортименту додаємо перець, баклажани, кілька видів томатів, навіть планували переробку. Для цього отримали невеликий грант на обладнання, та, мабуть, все ж таки цьогоріч не будемо його запускати, оскільки потрібно ще опрацювати технологію», — ділиться планами керівник підприємства.

«Та, вважаю, що це зараз не головне, головне — щоб була перемога, щоб менше наших бійців гинули на війні, а ми тут, підприємці, підтримуватимемо та відновлюватимемо економіку України. Гранти, благодійна та гуманітарна допомога нам сьогодні дуже потрібні, але я й ті, хто мене оточує, вважаємо, що варто розвиватися самим, досягати певних результатів. Країна повинна бути сильною і у економічному плані, і у військовому», — підсумовує Олександр Ясинський.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua