Без прогнозів та ліквідності. Рішення щодо наступної посівної аграрії прийматимуть весною

07 листопада 2022, 07:00 3003

Зазвичай фермери вже з осені планують площі посівів та весняно-польові роботи, але цього року рішення доведеться приймати безпосередньо напередодні посівної, що пов’язано з великим рівнем невпевненості аграріїв.

Таку думку висловив генеральний директор «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов під час вебінару IGC «Сприяння реінтеграції Чорноморського регіону до світового ринку зерна».

propData.content.image
Сергій Феофілов, генеральний директор «УкрАгроКонсалт»

На рішення фермерів буде впливати прибутковість, яка залежатиме від воєнних ризиків, швидкості розмінування полів та погодних умов. Ситуація з посівною у західних і центральних регіонах буде більш стабільною, що дозволить фермерам мати вищий прибуток. Така ситуація — це ознака фрагментації внутрішнього ринку в Україні.

За словами експерта, українські фермери нададуть перевагу посіву дешевших у виробництві, але більш прибуткових культур — олійних, бобових та гречки.


Сергій Феофілов зазначає, що аграрії продають олійні відразу після збору врожаю, щоб мати кошти для купівлі всього необхідного для наступних посівних робіт. 

«Але зважаючи на різкий спад цін на зерно на внутрішньому ринку, прибутки фермерів значно зменшилися. Раніше аграрії могли покривати свої витрати продажем збіжжя на вітчизняному ринку, але після порушення логістичних ланцюжків це стало неможливим. Треба враховувати, що 80% виробничих витрат фермери фінансують самостійно зі своїх прибутків», — зазначає Сергій Феофілов.

За підрахунками компанії «УкрАгроКонсалт», аграрний сектор має певну державну підтримку, але сільгоспвиробникам потрібно насправді в 4-5 разів більше коштів за ті, які надали банки та уряд.

Загалом прогнози щодо виробництва зернових в Україні в 2023 році багато в чому залежатимуть від цінової поведінки. Один із факторів ціноутворення на внутрішньому ринку — це безпрецедентно високі запаси зерна. Також відчувається вплив того, що український ринок повністю відрізаний від глобальних цінових трендів. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua