Україна у 2024 році зібрала близько 6,23 млн т сої проти 5,26 млн т у 2023 році.
Таку оцінку «УкрАгроКонсалт» озвучив генеральний директор компанії Сергій Феофілов.
«Незважаючи на рекордний урожай сої в Україні, співвідношення попиту та пропозиції виглядає досить збалансовано. Раніше була теоретична ймовірність високих залишків сої на початок наступного сезону 2025/26 МР, але, зважаючи на темпи експорту у вересні – грудні сої та продуктів її переробки, наразі цей сценарій не розглядається», — зазначив він.
І додав, що експортний потенціал ринку сої у 2024/25 МР оцінюється на рекордному рівні — 3,7 млн т.
«Поточного сезону частка експорту врожаю знизиться до 59% проти 61% роком раніше та 74% у 2022/23 МР. Показники останніх двох сезонів повернулись на довоєнний рівень завдяки налагодженню безперебійної роботи логістики та сталого попиту імпортерів. Дія морських портів — 60% усього експорту — відіграє ключову роль для реалізації експортного потенціалу сої, частка залізничної дороги — 25%, автомобільні перевезення — 12%», — уточнив Феофілов.
За його словами, ЄС залишається лідером серед інших імпортерів сої, але зростання пропозиції дозволяє більше диверсифікувати ринки збуту. Так, серед традиційних найбільших покупців сої (ЄС, Туреччина та Єгипет) з’являється Пакистан.
«Обсяги внутрішньої переробки останні чотири сезони збільшилися майже на 1 млн т — з 1,22 млн т в 2020/21 МР до 2,15 млн т у 2024/25 МР. І це також, як і урожай, буде рекордним показником.
Соєвий шрот і олія залишаються ключовими продуктами переробки, які затребувані у тваринництві та харчовій промисловості. З огляду на те, що соєва олія не має великого попиту в Україні, вона активно буде пропонуватися на експорт і оновить рекорд. Поточна оцінка експортного потенціалу ринку соєвої олії — 400 тис. т (+17% до 2023/24 МР), соєвого шроту — 1100 тис. т (+61% до 2023/24 МР)», — додав фахівець.
За його словами, наявність великих переробних потужностей дозволяє Україні переробити весь цьогорічний рекордний урожай сої та експортувати продукцію з доданою вартістю, що підвищує конкурентоспроможність на світовому ринку.