Адаменко: 40% озимих аграрії посіяли в жовтні. Їхню долю визначать опади

30 жовтня 2019, 15:10 1922

Посів озимих в Україні через засуху та аномально теплу осінь відбувався повільно та нерівномірно. 40% озимини аграрії посіяли в жовтні, що є нехарактерним для нашої країни.

Про це в коментарі для АgroPortal.ua повідомила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

За її словами, зараз спостерігається значне відставання у фазовому розвитку. Адже тривалий і суттєвий дефіцит опадів в Україні спостерігається, починаючи з кінця серпня і до сьогодні, тобто в передпосівний та посівний періоди.

«У південних, центральних, східних областях у вересні та на початку жовтня пройшли гарні дощі. У результаті достатнє зволоження ґрунту спостерігається в Херсонській, Дніпропетровській, Харківській областях і прилеглих до них районах. На решті території маємо суттєвий дефіцит ґрунтової вологи», — зазначила вона.

Адаменко повідомила, що з середини вересня і до 5 жовтня спостерігалася ґрунтова засуха.

«Хоч у жовтні й не було ефективних опадів, та рясні роси на деяких територіях й бабине літо дали певний поштовх для розвитку озимини», — сказала вона.

За прогнозом, найближчі 2-4 дні, залежно від території, буде дуже холодно. Очікуються нічні морози. Температура становитиме -1-6°C, вдень — +2-7°C. Це призведе до припинення ростових процесів на полях із озиминою.

Але надалі тепле повітря з південного заходу має принести в Україну 7-10 днів дуже теплої погоди. Високими будуть і денні, і нічні температури. Вночі — +5-10°C, вдень — +15-17°C. Цей період — ресурс для того, щоб озимина підросла і набула певних фаз розвитку перед зимою.

Також метеоролог додала, що невеликі опади очікуються по всій Україні. Найбільше — у західних регіонах: в Карпатах та Закарпатті, там де немає великих посівних площ.

«Озимі мають слабкий розвиток перед входом у зиму, тому доля посівів визначатиметься її характером», — підсумувала вона.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua