Зелені банани
Їхній фізичний стан набагато міцніший і твердіший, ніж у стиглих бананів. Це зумовлено великою кількістю крохмалю в них.
Дієтолог Джилл Корлеоне вважає, що крохмаль з зелених бананів корисний, адже запобігає виникненню діабету та регулює рівень цукру в крові.
Такі банани довше тримають відчуття ситості, чим гармоніюють бажання їсти і, відповідно, вагу тіла. У зелених або, як їх ще називають, молодих бананів низький глікемічний індекс, отже, вони контролюють рівень цукру в крові, знижують холестерин.
Зелені банани ще містять чималу кількість вітаміну B6, який необхідний для майже сотні ферментативних реакцій в організмі. Також В6 важливий для утворення гемоглобіну, який, своєю чергою, насичує організм киснем.
Жовті банани
Стиглі жовті банани містять велику кількість антиоксидантів, які захищають від різноманітних хвороб. В таких бананах є дофамін — сполука, яка не дозволяє розвиватись серцево-судинним захворюванням, а також має властивість впливати на настрій — покращувати його, але, на жаль, стосовно настрою дофамін не працює, бо не проникає через певний внутрішній бар'єр.
Корисні речовини стиглих бананів
Стиглі банани не потребують приготування. Чим довше вони перебувають на сонці — тим більша кількість поживних речовин у них утворюється, а, готуючи їх, піддаючи термічній обробці, отримуємо ризик втратити усю вітамінну цінність.
Такі банани містять магній, який дозволить вам спокійно спати, не страждаючи безсонням. А якщо вже таке сталось, то можете з'їсти банан прямо посеред ночі й отримаєте сонливість. Як і всі фрукти, банани можуть впливати на м'язи нашого тіла, розслабляючи їх. Також магній регулює температуру мозку та гормони.
Окрім магнію, спілі банани містять калій, який регулює обмін речовин — допомагає організму виробляти енергію, сприяє синтезу білка, який важливий для утворення м'язової тканини.
Ще одна перевага жовтих бананів — фосфор. Він необхідний для кісток, а також є компонентом для процесу утворення ДНК.
Жовті банани з коричневими плямами
Незважаючи на свій не надто ідеальний зовнішній вигляд, вони є невичерпним джерелом антиоксидантів.
Японські вчені стверджують навіть про протиракову дію плямистих бананів!
Дослідження в Університеті Тейк, Японія, показали, що плямисті банани містять в 8 разів більше ФНП або фактора некрозу пухлини в порівнянні з зеленими! ФНП ідентифікує і руйнує аномальні ракові клітини, відповідальні за розвиток пухлин. Він також підвищує імунітет, допомагаючи лейкоцитам швидше визначати місця запалення і інфекції в організмі.
Коричневі банани
Саме коричневі банани часто ігнорують на полицях супермаркетів, вважаючи, що вони гнилі. І дуже помиляючись! Адже саме такі банани є найсолодшими, бо перебували на сонці найдовше та накопичили стільки корисних елементів, скільки можливо. Саме тому коричневі банани запобігають появі остеопорозу і містять триптофан, який змінює настрій (на відміну від зелених бананів), покращує емоційний стан, знижуючи стрес, а також ще більше, аніж жовті банани, сприяють спокійному сну.
Саме коричневі банани рекомендують вживати людям з проблемним травленням, адже чим довше фрукт перебував на сонці — тим швидше він перетравлюється. Однак не варто тримати банани дуже довго, бо максимальна кількість поживності може різко впастити до мінімуму, тому банани рекомендують зберігати в холодильнику, особливо коричневі.
AgroPortal.ua за матеріалами Dumky.club