Взимку прилавки магазинів заповнені мандаринами, які своїм виглядом та запахом створюють відчуття свята. Проте навколо цих фруктів існує безліч міфів, які редакція AgroPortal.ua вирішила розвінчати.

1. У мандаринах корисне все 

У мандарині корисне все: і м’якоть, і шкірка, і навіть, хто б міг подумати, біла «сіточка», якою оповиті часточки плода. У ній, у цій сіточці, містяться дуже потрібні речовини — глікозиди. Вони зміцнюють стінки кровоносних судин.

2. Мандарини викликають алергію

«Мандарин відноситься до розряду цитрусових, і в деяких випадках саме вони можуть викликати алергічну реакцію. Проте, за останніми дослідженнями, алергологи з’ясували, що алергію викликає не сам продукт, а його кількість, — розповідає дієтолог-консультант ферми «Татусеві кізоньки» Анастасія Лукаш.

Але є кілька факторів, які сприяють виникненню алергічної реакції. Одними із таких факторів  є індивідуальна непереносимість та захворювання шлунково-кишкового тракту. Також алергію можуть спричинити хімічні речовини (хімікати), якими обробляють фрукти від хвороб і/або для транспортування. Щоб уникнути такої реакції, необхідно ретельно мити фрукти перед вживанням в їжу».

3. Ефірне масло мандаринів негативно впливає на організм 

Ефірне масло мандаринів захищає організм, є незамінним рятівником у разі дратівливості, підвищеної стомлюваності, перенапруження. Крім того, воно стимулює кровообіг, травлення, покращує роботу печінки, регулює метаболічні процеси, очищає організм від шлаків. Мандаринове масло — прекрасний антисептик.

4. У мандаринах накопичуються нітрати 

Лимонна кислота, одна з кислот, якими наділений цей плід, руйнує нітрати.

5. Мандарини стимулюють апетит 

За словами Анастасії Лукаш, мандарини містять вітамінно-мінеральний комплекс, безліч поживних речовин, клітковину, а так саморозчинні і нерозчинні волокна, які нормалізують травний процес, мають тонізуючий вплив на печінку та допомагають метаболічним процесам.

6. Шкірка мандарин містить багато корисних речовин 

«Шкірка (цедра) мандарина містить ефірні масла, каротин, органічні кислоти, вітамін С і флавоноїди, — констатує дієтолог-консультант ферми «Татусеві кізоньки». — Шкірка регулює обмінні процеси, стимулює роботу печінки, а також секрецію жовчі і сприяє розщепленню жирів. Але перед вживання мандарини необхідно ретельно помити».

7. Мандариновий сік — найкращий захист від ГРЗ 

Вченими доведено, що якщо вранці випивати натщесерце по склянці свіжого мандаринового соку, то можна раз і назавжди забути про гострі респіраторні захворювання. Пов’язано це з тим, що цей напій має не тільки профілактичні, але і загальнозміцнювальні властивості.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua