Вирощувати цитрусові Володимиру допомагає його брат Микола. Знаходиться господарство братів у селі Княгининок Волинської області. Найбільше господарі пишаються своєю теплицею, адже вона дещо відрізняється від звичних нам парників.
«Її унікальність полягає в тому, що вона заглиблена на два метри в землю. У зимовий період не потребує багато опалення. Адже тут стала температура протягом року: 8°C. Це своєрідна печера з дахом», — розповідає фермер.
Проект теплиці та перші п’ять саджанців лимонів брати придбали у київського селекціонера. Для її опалення місцевий «Кулібін» змурував на замовлення піч із водяною «сорочкою»: батареї «розпустили» по всій теплиці, а циркуляційний насос ганяє воду.
Володимир каже, що без допомоги родини навряд чи впорався. Адже біля цитрусових чимало ручної роботи. Микола повністю обслуговує теплицю, яку жартома називають «диво-печера», — опалює її та доглядає за рослинами.
«Наша вітчизняна рослина — власно вкорінена, її живцюємо з маточних рослин. Тоді як голландська є прищепленою на трифоліаті (корінь). Їй потрібна холодна зимівля (не більш як 5-10°C). За високої ж температури взимку корінь не працює, бо не дає поживних речовин і вологи самій рослині. Та й вартує вона від 400 грн. Наші ж деревця (лимон, апельсин, мандарин) коштують від 100-150 грн», — поділився Болотін.
Аби отримати гарні плоди, фермер зазвичай обирає сорти цитрусових, які ростуть при кімнатній температурі — 20°C. Сьогодні у теплиці фермери вирощують лимони — київський великоплідний і пістряволистий, апельсин, мандарин, лайм, цитрон, фінгерлайм.
«Ще хочу спробувати виростити червоний лимон. А щоб зібрати усі різновиди цитрусових, не вистачить життя, бо щороку селекціонери виводять щось нове», — додає Володимир Болотін.
AgroPortal.ua за матеріалами News.agro-center