Смак розкоші: українські крафтярі пропонують альтернативу дубайському шоколаду

10 грудня 2024, 05:48 565

Українські виробники крафтового шоколаду знову вразили своїм вмінням адаптовуватися під світові тренди: цього разу вони створили аналог одного з найпопулярніших кондитерських хітів 2024 року — дубайський шоколад.

Про це виробники розповідають у своїх соцмережах.

Дубайський шоколад — це вишуканий десерт із фісташковою пастою, тахіні та хрустким тістом катаїфі, вкритий високоякісним шоколадом.

Вперше його створила кондитерка та засновниця бренду Fix Dessert Chocolatier у Дубаї Сара Хамуда. Під час декретної відпустки у 2021 році вона експериментувала з різними начинками, прагнучи знайти ідеальний смак, що відповідав би її зміненим гастрономічним вподобанням. Результатом цих пошуків став шоколад із фісташковою начинкою. 

Власниця бренду SoYKa chocolate (Закарпаття) Юлія Савинська зробила вже декілька варіантів дубайського шоколаду. Вона зізнається, що найскладніше було знайти тісто катаїфі. 

«Якби не така популярність в інтернеті, навряд чи я б пробувала саме цей смак зробити. Інша справа  шоколад з українським салом та в’яленим мʼясцем, які я також спробувала приготувати», — зазначає шоколатьє.

Вартість оригінальної плитки дубайського шоколаду вагою 200 г стартує від 1300 грн. Плитка шоколаду SoYKa з якісних какао-бобів із фісташковою пастою та катаїфі вагою 160 г коштує 490 грн, у формі серця вагою 46 г — 150 грн. 

Власниця бренду Жу-жу shop (Чернігівщина) Оксана Труш у жовтні теж додала до свого асортименту дубайський шоколад у молочному корпусі з великою кількістю фісташкової пасти. 

«Ми використовуємо пасту нашого власного виробництва, робимо її щотижня, а то й частіше. Для корпусу використовуємо якісний бельгійський шоколад, а начинка — без жодних підсолоджувачів, тому виходить досить збалансований смак», — стверджує шоколатьє.

Завдяки тому, що пасту бренд виготовляє самостійно, ціна на продукт нижче ринкової. Вартість 200-грамової плитки — 460 грн.

«Ми й далі продовжуємо експериментувати з різними начинками — фундукова, мигдальна, арахісова пасти. Це цікавий тренд, який точно має право на життя», — говорить Оксана Труш.

Тим часом українські споживачі зазначають, що більшість елітних шоколадок вітчизняного виробництва не мають того самого яскраво-зеленого кольору начинки.

Виробник арахісової пасти і солодощів «Том» аргументує це тим, що натуральна фісташкова паста й не повинна мати яскраво виражений зелений колір, оскільки вона проходить процес обсмажування та перемелювання і в результаті набуває гірчичного відтінку.

«Сама по собі фісташкова паста не є солодкою, і для того, щоб її підсолодити, додаємо тісто катаїфі та молочний шоколад. Ми за натуральність, тому в постійному пошуку того самого сорту фісташки, який дасть зелений колір і солодкий смак. І так, ми не використовуємо арахісову чи кунжутну пасту як альтернативу», — зазначає виробник на своїй сторінці в Instagram. 

Вартість 100 г шоколаду з фісташкою від «Том» — 250 грн.

Завдяки зусиллям місцевих виробників українські споживачі мають можливість насолодитися дубайським шоколадом. Ці десерти не лише конкурують із оригінальним продуктом, але й стають символом інноваційності та креативності українського крафту.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua