Тенденції на ринку м’яса у 2019 році

01 січня 2019, 11:40 9074

В Україні у 2019 році слід очікувати зниження виробництва яловичини, можливо, і свинини, а також збільшення випуску курятини.

Такий прогноз зробили експерти Meat-Inform.

Отже, спеціалісти окреслили шість тенденцій у тваринництві, з якими Україна увійде в 2019 рік.

1. Найнижче поголів'я ВРХ і свиней в країні

Входимо в новий рік з найнижчим поголів'ям, отже найбільш оптимістичним прогнозом стосовно виробництва яловичини й свинини буде зупинка спаду. Тенденції збільшення продуктивності вже є, а по свинях є й тенденція зростання поголів'я в професійному сегменті. Тобто відновлення виробництва свинини ми, скоріш за все, таки побачимо, хоча по яловичині це поки що малоймовірно. Це абсолютно різні ринки в сенсі драйверів росту: яловичину рухає зараз експортний попит, свинину — внутрішній. Отже, по яловичині багато буде залежати від успіхів експортерів.

2. Активний імпорт свинини і курятини

Дорога відкрита, схеми напрацьовані, й будь-який диспаритет цін з ринком ЄС буде обертатися імпортом свинини, аж поки внутрішнє виробництво не буде в змозі дати необхідні обсяги. Але то буде вже інша історія з іншими цінами.

По птиці маємо зразок міжнародної кооперації: ми Європі — якісну смачну курку, вона нам — ММО (тримінг та м'ясо механічного обвалювання). Це також, імовірно, буде продовжуватись, хоча не зрозуміло, чому в Україні не з'являються власні потужності по механічному обвалюванню.

3. Зростаюче внутрішнє виробництво курятини

Для того щоб спрогнозувати виробництво курятини, статистика поголів'я слабо підходить. Оборотність у цьому сегменті настільки висока, що обсяги виробництва залежать більше від наявності виробничих потужностей і можливості продати вироблене. Ба більше, завдяки диверсифікації і конкурентоспроможності українських виробників питання продажу не є таким критичним. Отже, ключове — це потужності, й тут є очікування на збільшення за рахунок, щонайменше, поступового виходу на плановий рівень другої черги Вінницької птахофабрики МХП.

4. Сповільнення зростання внутрішнього споживання курятини

Ми це вже побачили і тепер маємо впевнитись, чи дійсно це стало тенденцією. Якщо й так, це не буде вироком для українських виробників, адже в них є ще більший ринок збуту — світовий, де їх вже знають і поважають. Є перспективи і на внутрішньому ринку, оскільки курятина залишається найдешевшим і найзручнішим м'ясом. Нові продукти з неї можуть суттєво змінити споживацькі вподобання. Особливо якщо вони знайдуть шляхи до сердець (і шлунків) молодих поколінь, схильних швидко й масово підхоплювати «нову хвилю».

5. Зростання експорту курятини і, можливо, яловичини

Отже, по курятині зрозуміло. Будемо чекати на нові рекорди. По яловичині зростання є можливим, але монополія одного великого покупця там ще не подолана. Це, в першу чергу, великий ризик. Тим не менш, ми бачимо роботу експортерів по відкриттю ринків далекого зарубіжжя і сподіваємось, що цей процес продовжиться й принесе результати.

6. Імовірне зростання світових цін на м'ясо

Цінові прогнози — справа ненадійна й невдячна, але ті, хто наважуються робити прогнози світового ринку м'яса, очікують на зростання цін. Хоча вони й попереджають про наявність факторів непередбачуваності: торгові війни, АЧС в Китаї та Європі, Брекзіт та інші.

«Мусимо також попередити про наявність таких самих прогнозів щодо зростання світових цін на корми. Отже, бажаний зліт прибутковості всіх ланок м'ясного бізнесу поки що відкладається, тож тримаймось!», — прогнозують спеціалісти.