Виробники назвали перспективні напрямки в ягідництві

31 травня 2021, 08:00 4752

Висока ціна на чорну смородину сприяє розширенню насаджень в Україні. Найбільшим попитом користуються сорти, що підходять під механізований збір урожаю.

Про це AgroPortal.ua. повідомила засновниця ФГ «Майво» Майя Тулайдан.

«В Україні бракує цієї ягоди, оскільки на півдні багато смородини вигоріло, а на сході були сильні морози», — пояснила вона.

У розсаднику ФГ «Майво» на Івано-Франківщині вирощують саджанці жимолості, обліпихи, смородини, аґрусу, порічки. Сорти смородини — польські, що підходять під механізований збір — Орес, Тібен, Тісель, Рубен.

«Вони не осипаються і дуже перспективні. Гуртова ціна на однорічний саджанець — від 8 грн. Також набуває популярності аронія червона і обліпиха. Дуже багато садівників хочуть їх висаджувати у зв'язку з тенденцією до здорового харчування», — розповідає Майя Тулайдан.

Керівник ягідного господарства в Тернопільській області, де під смородиною знаходиться 45 га, Юрій Качунь переконаний, що чорна смородина ніколи не втрачала свого значення. Підвищений попит, що спостерігався минулої осені на саджанці, він пояснює тим, що основні насадження смородини в Україні були закладені у 2010-2013 роках, і термін їхньої експлуатації підходить до завершення, тож зараз з'являються нові плантації.

«Що вища ціна, то вищий попит на саджанці. Минулої осені смородину всю розкупили, усі сорти. Попит цього року залежатиме від ціни. Поки що збираємо замовлення», — пояснив Юрій Качунь.

«Минулого року ціна на смородину на свіжому ринку була дуже високою, до 70 грн/кг, це пов'язано із неврожаєм та масовим викорчовуванням насаджень. Тому інтерес до чорної смородини відроджується, розказав президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник. — Українська смородина актуальна лише для реалізації у свіжому вигляді, оскільки у сусідній Польщі суттєве перевиробництво замороженої ягоди».


Валентина Оврас, AgroPortal.ua