Третина кукурудзи в Україні лишилася зимувати в полі. Причин цьому відразу декілька: погода, яка не сприяла вчасному збору врожаю, та перебої з електроенергією, яка необхідна для сушіння зерна. Тобто аграрії вимушено залишили кукурудзу, оскільки не мали змоги її висушити та закласти на зберігання.
Станом на 8 грудня 2022 року українські сільгоспвиробники зібрали кукурудзу з 66% площ — 17,2 млн т з 2,8 млн га. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, середня врожайність культури в поточному сезоні становить 61,9 ц/га.
Повністю зібрати кукурудзу з полів вдалося лише в трьох областях — Чернівецькій (намолочено 406 тис. т за врожайності 64,4 ц/га), Тернопільській (829 тис. т за врожайності 68,1 ц/га) та Миколаївській (282 тис. т за врожайності 34,2 ц/га).
За словами менеджера з агротехнологій компанії LNZ Group Віталія Брашована, схожа ситуація спостерігається практично щороку, але цьогоріч зимувати залишається чи не найбільша площа кукурудзи за часів незалежності України.
Експерт пояснює, що причиною цього є кілька факторів:
Найбільше кукурудзи в полях лишилося на Сумщині, де обмолочено всього 34% площ — близько 100 тис. га, з яких зібрано 807 тис. т.
У сумському кластері ІМК — ПСП «Слобожанщина Агро» — обмолот кукурудзи триває. Наразі її зібрано з 16% площ з урожайністю 11,2 т/га.
Цього року ми працюємо під надійним захистом наших незламних Сил оборони України. Ми змогли засіяти поля, доглянути і вже перейшли до збирання пізніх зернових. Для нас ці жнива, безперечно, є найтяжчими за всю новітню історію країни. Проте, які б проблеми нам не створювали окупанти, наш аграрний фронт продовжує гідно триматися.
За словами Олега Хоменка, темпи збирання врожаю через рясні осінні дощі значно поступаються торішнім, особливо це стосується кукурудзи.
«Якщо аналізувати урожайність кукурудзи на нашому підприємстві за останні 5 років, то великих коливань не було (+/-10%), тримаємо її на доволі високому рівні. Водночас рухаємось у напрямку зменшення використання ресурсів: знижуємо густоту посіву і зменшуємо використання страхових гербіцидів», — зазначає головний агроном ПСП «Слобожанщина Агро» Андрій Бутрим.
Фермери з Полтавщини розповіли AgroPortal.ua, що цьогорічні погодні умови відтермінували збір кукурудзи на 1,5-2 місяці. Такого проблемного року аграрії навіть не пригадують у своїй практиці.
Ми обробляємо 200 га, сіємо сою, соняшник, кукурудзу та овочі (30 га). Раніше сіяли 70-80 га кукурудзи, цьогоріч здогадуючись, що буде подібна ситуація, площу під кукурудзою зменшили до 20 га. Збирати почали десь днів 10 тому, раніше не давала погода, волога була 19-20%. 14 грудня випало 15 см снігу, тож збирання для нас на цьому закінчилось. Був би мороз — це ще інша справа, а тепер будемо чекати весни. Через дану ситуацію я не переймаюсь, 10 га встиг обмолотити, а взагалі ще на початку посівної робив ставку на інші культури.
Проблемною на сьогодні залишається ціна. За словами фермера, минулого року він здавав кукурудзу за такої ж вологості по 5,5-6 тис. грн/т, а зараз — 2,7 тис. грн/т. Є проблеми зі зберіганням, але виручає те, що є власний зерновий тік. Погано, що світло вимикають постійно, буває за день дають лише на 2-4 години. Немає змоги нормально перевіяти сою, не те що сушити кукурудзу, тож у зв’язку з цим змушений був здати її на елеватор за безцінь.
«У нас багато кукурудзи стоїть незібраної, а хто все ж таки молотить, має вологість 26%. За такого показника вартість 1 т кукурудзи складає 650-700 грн. За нормальної врожайності 80 ц/га виходить 6 тис. грн, а в нас оренда коштує дорожче, а ще треба за комбайн заплатити тощо. Кукурудзу реально збирати почнемо в середині квітня, оскільки раніше не зможемо виїхати в поле. За умов невизначеної ціни на кукурудзу та неможливості досушування зерна через відсутність світла порахувати збитки неможливо. За вологості, яка за останній тиждень додалась на 20-40 мм, кожну 3-4 машину відправляють з елеватора з пліснявою по кукурудзі. Якою вона буде до весни, складно сказати, і чи буде придатна — теж. Можливо, згодиться хіба що на спирт, але з цим також у нас проблема», — говорить Віктор Галич.
За словами аграрія, у них поряд є Карлівський спиртзавод, з яким можна було б співпрацювати. Цього року за такої ціни на кукурудзу можна здавати її на спирт, собівартість якого зараз менше 10 грн/л.
Фермер зауважує, що на сьогоднішній день кукурудзу з вологістю більше ніж 18-19% молотити немає сенсу, а якщо ж все таки змолотити, то є питання, чи вдасться її здати та за які гроші. Ситуація нині складається так, що краще від цієї культури відмовитися на кілька років. У своєму господарстві Віктор Галич наступного року планує замінити її на сою.
Менеджер з агротехнологій компанії LNZ Group Віталій Брашован пояснює, що стан кукурудзи після перезимівлі залежить від генетики кожного гібриду та здатності вистояти під час перестою — фізіологічна стиглість настала, а збирання ще нескоро.
«Кожен із виробників насіння дає характеристику своїм гібридам, і нам важливий критерій стійкості до перестою. Тут ключовим фактором є міцність самого стебла, яке зможе встояти під час зимових морозів, снігів і відлиги, та міцність кріплення качана, щоб він разом зі стеблом витримав зиму», — пояснює Віталій Брашован.
За його словами, також потрібно враховувати ризик ураження шкідниками та хворобами. Особливо цього року були шкодочинні бавовникова совка та стебловий метелик.
Пошкодження шкідниками качана та зерна в ньому на тлі вологої осені призводять до псування значної кількості врожаю внаслідок розвитку насамперед грибкових хвороб. Частина врожаю вже пошкоджена, а кількість потенційного ураження до збирання чи то зимою, чи навесні залежатиме від погодних умов — відлиги зимою сприятимуть більш інтенсивному розвитку патогенів. Хвороби кукурудзи — тут, мабуть, ключовою буде фузаріоз стебла, оскільки таке стебло не має міцності й під впливом дощів та снігу не витримає і впаде, що веде до прямих втрат урожаю.
Експерт зазначає, що якщо на тлі ураження хворобами з осені все ж складуться несприятливі умови зимою, то можна очікувати втрати в кількості понад 50%, а в якості — до 80-100%, тобто використання навіть на корм буде неможливим через значну кількість мікотоксинів у зібраному врожаї.
«Були й раніше роки, коли кукурудза лишалася на збирання на весну. Скажу чесно, якщо навіть будуть мінімальні втрати в якості, зібраний врожай матиме значну зернову домішку (бите зерно під час збирання). Тож потрібно розраховувати на втрати в кількості не менше 20%, і не факт, що при збиранні буде базова/залікова вологість. Були випадки, коли взагалі збирали врожай некондиційний по високій зерновій домішці. Одна справа, коли це 10-20 га такого врожаю, інша — 10-20 тис. га», — говорить Віталій Брашован.
У Міністерстві аграрної політики та продовольства зазначають, що цьогорічний врожай кукурудзи буде успішно зібрано до весни 2023 року.
«На полях залишається ще 11-12 млн т кукурудзи. Її вдасться зібрати, але залежно від погодних умов це може зайняти від кількох тижнів до кількох місяців. В України є досвід її збирання в попередні мирні роки. Усе залежить від погодних чинників — ця культура може простояти на полях до весни. Якщо будуть сприятливими фактори на кшталт вологості, то її точно буде зібрано. Швидкість збирання теж залежатиме від погодного фактора», — прокоментував перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
Тетяна Ярмоленко, Людмила Лебідь, AgroPortal.ua