Ціни на українську кукурудзу зростатимуть, але залишаться нижчими за світові

15 грудня 2022, 14:28 5221

Внутрішні ціни на кукурудзу можуть продовжити зростати, однак вони все одно будуть залишатися нижчими порівняно зі світовими.

Таку думку висловила аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Світлана Литвин в інтерв’ю «АгроЕліта».

Зазначається, що цього року збір урожаю кукурудзи відбувається дуже повільно. Наразі аграрії все ще продовжують збір кукурудзи, частина якої знаходиться на полях і буде збиратися поступово, можливо навіть навесні.

Основні причини таких темпів — тривалі дощі восени, низька фінансова спроможність українських аграріїв у комбінації з відсутністю впевненості, що всю зібрану кукурудзу вдасться реалізувати. Кукурудза в Україні здебільшого призначена для експорту, оскільки внутрішнє споживання значно менше, ніж обсяги виробництва.

«Якщо говорити про внутрішні ціни на кукурудзу, то вони можуть зростати, однак усе одно будуть залишатися нижчими в порівнянні зі світовими. Через війну всі логістичні витрати, страхування та ризики бере на себе українська сторона, та ще й пропонує привабливу ціну. В протилежному випадку закупівля української продукції здійснюватися не буде», — стверджує Світлана Литвин.