Із найнижчою собівартістю у світі. Як виробники свинини втримують рентабельність галузі

25 червня 2024, 05:48 1930

Існує думка, що тваринництво врятує рослинництво. Частка правди в цьому є, зазначають експерти, адже на тваринництві можна заробити і перекрити невдалий агрономічний сезон. Ще більше перспектив учасники ринку вбачають у новій стратегіії розвитку ланцюга зерно – свині – мʼясо, що забезпечить додану вартість на 6-12 млрд євро щороку.

Про реалізацію нової програми та перспективність свинарства в Україні говорили під час бізнес-форуму «Зерно. Свині. Мʼясо – 2024». 

Ферми прагнуть до зростання в свинокомплекси

У господарстві «Кумедного фермера» Сергія Гартингера утримується 93 свиноматки, але наразі думають над тим, щоб придбати свинокомплекс на 4 тис. голів. Ферму хочуть облаштувати на Черкащині.

Сергій Гартингер розповів, що сьогодні місцева влада зацікавлена у створенні нових підприємств на території громади і надає підтримку та якісний сервіс. Також на державному рівні для тваринників ініціюють різноманітні програми.

У Мінагрополітики розглядають можливість надання державної підтримки на утримання маточного поголів’я свиней, адже вважають, що природного росту свинарства в Україні на рівні 3-4% щорічно недостатньо. За словами т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, після закінчення воєнного стану всі відповідні програми для тваринників будуть відновлені. А наразі тривають перемовини Мінагрополітики з міжнародними партнерами щодо підтримки у свинарстві хоча би на утримання маточного поголів’я. Такий вид підтримки допоможе розвинути галузь у майбутньому, усуне питання дефіциту поросят на ринку і даватиме можливість створювати додану вартість у свинарстві. 

Втриматись на плаву аграріям допоможе баланс

Співвласник ГК «Докучаєвські чорноземи» Михайло Кобченко бачить перспективу тваринництва не лише у свинарстві.

propData.content.image
Михайло Кобченко, співвласник ГК «Докучаєвські чорноземи»

Коли у 2000-х роках занепадало сільське господарство, зокрема, вирізали корів, свиней як тяжкий баласт, наші діди говорили, що без рослинництва не буде тваринництва. І дійсно воно так. Сьогодні залишаються на плаву ті, хто вміє балансувати, розвиваючи і рослинництво, і тваринництво.

Але важливо зробити тваринництво ефективним, адже багато інноваційних заходів застосовується у рослинництві для покращення галузі. З тваринництвом ситуація інша, оскільки не всі виробники впроваджують новітні технології у виробництво.

«Сьогодні є перспективи у розширенні поголів’я свиней, ВРХ. Але нас стримує те, що ми знаходимося на Полтавщині, межуємо з Харківщиною і маємо дуже складну ситуацію з кредитуванням. Інвестування у капітальне будівництво є дуже великим ризиком сьогодні», — зазначає співвласник ГК «Докучаєвські чорноземи». 

Ситуацію з ціною виробники стабілізують власною переробкою

На думку фермера Сергія Гартингера, ціни на свинину будуть коливатися. Для нього показником є те, як підприємці будують свій бізнес.

propData.content.image
Сергій Гартингер, фермер

Є такі «хапуни», які хочуть заробити грошей на ціні на м’ясо, і це відбувається 3-7 місяців. Вони виростили, почекали кращої ціни і продали. А є інші фермери, які вибудовують бізнес крок за кроком, облаштовують потужності, мають сучасний підхід до виробництва. Для них ціна на свинину — це тимчасові труднощі. Якщо ціна низька, то це пошук можливостей для переробки м’яса.

У ГК «Докучаєвські чорноземи» всі ризики диверсифікували. Тут є власна переробка продукції та власна реалізація, таким чином у господарстві стабілізують ситуацію з ціною. Важливим був момент, коли 2022 року ринок зерна зупинився, і реалізація м’яса свиней давала операційні кошти, які неможливо було отримати для весняно-польових робіт.

propData.content.image
Михайло Кобченко, співвласник ГК «Докучаєвські чорноземи»

Коли в лютому 2022 року соняшник коштував $700/т, фермери отримували надприбутки, але ціна на свиней була в межах 50 грн/кг. Рівно за пів року ціна на кукурудзу з 8 тис. грн впала до 2,5 тис. грн, і зерно стало нікому не потрібне, експорту не було. Водночас ціна на свинину сягала 86 грн/кг. Тобто такий баланс між рослинництвом і тваринництвом стабілізує стрибки цін.

propData.content.image
Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі»

Безумовно, ті, хто займається рослинництвом, мають маржинальність, а якщо вона падає, то компенсують це завдяки тваринництву. Але є підприємства, які займаються лише свинарством, і їм купувати корми у 2021-2022 рр. було не дуже комфортно, знаючи, що заробітку може й не бути. Але глобальний ринок ці проблеми нівелює.

Микола Бабенко зазначив, що ціна у деяких країнах, які купують свинину в Європі, значно вища, ніж в Україні. До прикладу, у В’єтнамі, на Філіппінах ціна на свинину сягає $4-4,5/кг, причому в Україні максимальна ціна складала $2/кг і була надто комфортною для вирощування свиней. Через це доступ на глобальний ринок, безумовно, робить рентабельність та інвестиції у свинарстві довгостроковими.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua