Ціни закупівлі свинини та кінцевої реалізації розсинхронізувалися

10 червня 2024, 14:53 9887

Ціни на свинину в торгових мережах України у травні були вищими, ніж місяцем раніше.

Як повідомляють в асоціації «Свинарі України», у травні динаміка цін закупівлі свинини та кінцевої її реалізації розсинхронізувалася.

«Якщо живець у травні був на 4,9% дешевший, ніж у квітні, то охолоджені свинячі напівфабрикати, навпаки, подорожчали на 2,5%. Водночас найпомітніше підвищилися ціни на популярні у сезон пікніків свинячі ошийок та стегно — плюс 5,8% та 5,3% до середньої ціни у попередньому місяці. Проте інші частини також додали у ціні: корейка, вирізка та грудинка подорожчали на 2–2,6%», — уточнюють фахівці. 

Також зазначається, що цінова динаміка на ринку свинини у травні продемонструвала, що залежність роздрібних цін від внутрішніх котирувань на живець свиней забійних кондицій не безпосередня, адже споживчі ціни залежать від низки інших чинників на кожному з етапів виробничо-збутового ланцюга. Втім, активність покупців впливає на ціну свиногосподарств, що й спостерігали на тлі послаблення торгівлі після великодніх свят.

В асоціації додали, що на відміну від свинини курятина у травні дещо подешевшала. Середня ціна на охолоджені курячі напівфабрикати за місяць була на 0,7%, або майже на 1 грн/кг нижчою, ніж у квітні. Незважаючи на різноспрямовану зміну середніх цін, аналітики АСУ констатують, що у кінці весни їхня динаміка була узгодженішою та позитивно впливала на споживання свинини.