Керівник господарства Сергій Томашенко — молодий успішний фермер нового покоління. Як і будь-який інший аграрій, він добре знає щорічні фермерські проблеми: добрива — дорожчають, погода — дивує, ціни на продукцію — коливаються, а ще й питання ринку землі впевненості у завтрашньому дні не додає. Та щоб бути «на коні», фермер у господарюванні дотримується певних принципів.
Принцип 1. Економія — це не купувати зайвого
Добрива — найбільша стаття витрат кожного аграрія. Та коли вже за них платиш чималі кошти, то хочеться бути впевненим: це саме ті добрива, що потрібні твоєму полю. І вносиш ти їх саме так, як треба для максимальної ефективності. І саме в тій кількості, що треба, адже рослина не «з’їсть» більше, аніж потрібно, і тоді це лише марні витрати. Але й надмірна заощадливість може мати прикрі наслідки: «недогодував» культури — недоотримаєш врожай.
«Треба розуміти, скільки вносити мінеральних добрив, а може, взагалі якесь добриво не потрібно вносити. Ми хотіли подивитися різницю між полями, де варто сіяти сидерати. От зараз вже бачимо, де менший вміст органіки, і там однозначно треба сіяти сидерати, і побільше, — ділиться досвідом Сергій Томашенко.
Тож, щоб дізнатися — що, де, скільки і як вносити, фермер вирішив провести комплексну агродіагностику поля.
«Приїхали хлопці з пробовідбірником, за день відібрали проби», — згадує керівник господарства.
В компанії AgriLab розповідають, що комплексна агродіагностика поля починається з автоматичного відбору проб ґрунту з GPS прив’язкою до точки координат. Після цього проводиться агрохімічний аналіз ґрунту за комплексним переліком показників та розробляються картограми забезпечення поля елементами живлення. Однак це — лише перший етап. Комплексна агродіагностика включає також аналіз погодно-кліматичних даних, історичних та критичних факторів. Також за унікальним алгоритмом визначається природний потенціал поля — дані, які є фундаментом для розробки максимально економічно ефективних рекомендацій за системою живлення для конкретного поля. Рекомендації з удобрення розробляються і на планову врожайність, і на потенційну (відповідно до оцінки потенціалу). І до того ж — на три культури на полі.
Проведення агродіагностики дозволяє зрозуміти, наприклад, чому різні ділянки поля дають різну врожайність, який рівень забезпечення елементами живлення кожної ділянки поля, де, що і скільки треба вносити, а на чому можна й заощадити.
«Хочеться ж не просто всліпу робити, а бачити реальну ситуацію: наприклад, чи можна той сульфат амонію вносити, чи кисла земля, чи лужна? Треба все враховувати, дивитися... Добрива дорогі, а кидають їх, не знаючи, потрібні вони там чи ні. Треба ж іти до кращого! От після агродіагностики я вже знаю, що калію на моїх полях достатньо, і на цьому можна заощадити, а фосфору, азоту — вносити більше.
Принцип 2. Аналіз і системність
Аналіз ґрунту — це фундамент, на якому будується система живлення культур і рентабельне агровиробництво. Чи може бути будинок без фундаменту? Може. Але проіснує недовго. Так і в агровиробництві: щоб бути «в плюсі», треба аналізувати своє поле.
«Якщо маєш дані аналізу ґрунту, знаєш, що сіяв і скільки поживних речовин культура виносить, то можеш розрахувати, скільки добрив потрібно внести. AgriLab провела агродіагностику, і я вже точно знаю ситуацію по всіх елементах живлення на своєму полі, знаю, чого і скільки вносити», — розповідає Сергій Томашенко.
Принцип 3. Дбай про землю, і вона тобі віддячить
Агродіагностика поля показала, що ґрунти у господарстві Сергія Томашенка забезпечені поживними речовинами на достатньому та високому рівні. Це було для господаря цілком очікуваним, адже це результат дбайливого підходу: висівання сидератів, внесення органіки.
Через декілька років Сергій Томашенко планує повторити аналіз ґрунту і не лише для того, щоб оптимізувати використання ресурсів чи змінити технологію вирощування, а щоб відстежувати вплив свого господарювання на стан ґрунтів.
«Треба контролювати показники родючості землі. От зараз я зробив агродіагностику, потім ще через декілька років повторю. І буде зрозуміло, покращили ми показники чи погіршили. Звісно, хочеться покращувати. Тому ми вносимо органіку, а після зернових, що рано звільняють поле, обов’язково висіваємо сидерати», — зазначає Сергій Томашенко.
Дбайливому господарю земля віддячує гарним врожаєм. Наприклад, сої у компанії збирають 30-40 ц/га, а на деяких ділянках — і 50 ц/га.
Відповідальне ставлення до землі бачать і односельці, тому залюбки передають Сергію Томашенку в оренду свої паї, адже впевнені, що їхня власність — у надійних руках!
Оксана Карпенчук, спеціально для AgroPortal.ua