Частка ЄС у торгівлі свининою раніше становила до 50%, але наразі Європа планово зменшує поголів’я тварин. Водночас у країнах Сходу споживання щороку зростає на 2 млн т.
Про це розповів виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко під час панельної дискусії на форумі «Зерно. Свині. М’ясо».
«У Бельгії, наприклад, свиней на свинокомплексах удвічі більше, ніж у нас, і це межа в сенсі екології, доцільності утримання, людського ресурсу. Оскільки людей, які могли працювати на свинокомплексах ЄС, небагато, тому перспективи для України очевидні й найбільші. Але для того, щоб вони були довгостроковими, потрібно вирішити нагальні проблеми — АЧС (стримує торгівлю України зі світом) і питання собівартості», — зазначив Микола Бабенко.
На його думку, в Україні велика частка перевитрат у свинарстві, коли порушення в технології, генетиці, годівлі, утриманні призводять до значних перевитрат кормів, і собівартість свинини стає такою, що ринкова ціна дає можливість імпортувати її з країн Євросоюзу і ще на цьому заробляти.
Бабенко додав, що Україна має бути, безумовно, в числі перших країн із найнижчою собівартістю.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua