Лише третина підприємств подає інформацію Держпродспоживслужбі щодо поголів’я свиней

12 червня 2024, 15:25 1200

Українському бізнесу потрібно завойовувати нові ринки, але перешкодою для експорту продукції до інших країн є не лише епізоотична ситуація. Для того, щоб розпочати експорт, інспектуються підприємства та система контролю держави.

Про це повідомив голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Ткачук під час форуму «Зерно. Свині. М'ясо».

«Але в свинарстві ця система неповністю працює, адже, на мою думку, 50% свиней в Україні не ідентифіковані, а саме з цього починається процес контролю. Ми виявляємо господарства, де утримується 12-13 тис. свиней, і тварини не ідентифіковані», — зазначає Сергій Ткачук.

За його словами, ще одним питанням, яке потрібно вирішити, є надання підприємствами звітності про рух поголів’я тварин. Відповідно до наказу Мінагрополітики щодо ідентифікації тварин, пункт 26 передбачає, що кожне господарство, яке вирощує свиней, чи переробне підприємство має подавати звітність про рух поголів’я тварин. 

«Станом на квітень таку звітність Держпродспоживслужбі подавало 16% підприємств, зараз — 29%. Сьогодні ми проводимо роботу в цьому напрямі за допомогою цифровізації. Якщо підприємство не подає такий звіт, і його немає в системі, для цього підприємства не будуть оформлятися ветеринарні документи», — пояснює Сергій Ткачук.

Він додав, що з 3541 діючих в Україні підприємств, які займаються вирощуванням свиней, 1100 подали звітність, і лише 32 з них в електронному вигляді.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua