Виробництво валової продукції тваринництва Українни у 2023 році зменшиться на 2,2% проти минулого року.
Такий прогноз озвучили науковці ННЦ «Інститут аграрної економіки».
Так, виробництво м’яса птиці зросте проти попереднього року на 1,1% — до 1,7 млн т.
«Таке зростання очікується на тлі суттєвого зменшення цього виду продукції — майже на 8% — у 2022 році переважно внаслідок воєнних дій в Україні», — зазначив директор ННЦ ІАЕ, академік НААН Юрій Лупенко.
Водночас по інших видах продукції прогнозується зменшення виробництва, найбільше — по вівчарству. Зокрема, виробництво вовни, очікується, зменшиться на 30%.
За оцінками науковців, зменшення обсягів виробництва відбудеться також щодо продукції вирощування великої рогатої худоби та свиней, молока та яєць. Однак по основних продуктах — молоку, яйцям, м’ясу свиней — воно збережеться на рівні довоєнних тенденцій — у межах 2-3%.
«Більш суттєвим буде зменшення виробництва продукції вирощування ВРХ — майже на 12%», — прогнозують науковці.