Агровиробництво України-2023: менше зерна, більше олійних та курятини

06 квітня 2023, 08:00 1546

Обсяги виробництва валової продукції сільського господарства у 2023 році можуть зменшитися проти 2022 року на 2,1%.

Такий прогноз озвучив директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, говориться у повідомленні установи. 

За його словами, таке скорочення виробництва агропродукції пов’язане із продовженням війни в Україні та спричиненими нею проблемами розвитку економіки в цілому.

«Під впливом логістичних проблем експорту сільськогосподарської продукції та падіння закупівельних цін сільськогосподарські виробники змушені скорочувати виробництво найбільш продуктивних видів продукції, таких як пшениця та кукурудза», — пояснюють науковці. 

І додають, що втрати доходів сільгосппідприємств у 2022 році та суттєве здорожчання ресурсів зменшують їхні можливості щодо придбання високоякісного насіннєвого матеріалу, повноцінного забезпечення технологічного процесу, особливо щодо внесення достатньої кількості мінеральних добрив та засобів захисту рослин.

«Відносно невеликий розмір зниження обсягів виробництва значною мірою зумовлений і низькою базою порівняння 2022 року, коли під впливом воєнних дій валова продукція галузі зменшилась проти 2021 року більше ніж на чверть», — додав Юрій Лупенко.

У рослинництві валова продукція очікується на 2,1% менше, ніж у 2022 році.

Урожай зернових і зернобобових культур зменшиться проти минулого року на 11%.

При цьому прогнозується збільшення обсягів виробництва по олійних культурах — сої (+12,2%), соняшнику (+6,5%), ріпаку (9,1%).

Обсяги виробництва продукції тваринництва, за прогнозом науковців, зменшаться проти 2022 року на 2,2% при невеликому зростанні продукції вирощування птиці (+1,1%) та зменшенні по інших видах, наприклад, свині (-2,1%) та вовна (-30%).

«В цілому, за прогнозами, очікуване виробництво сільськогосподарської продукції у 2023 році дозволить забезпечити внутрішні продовольчі потреби держави. При цьому по окремих видах продукції рівень забезпечення навіть зростатиме, хоча і не перевершить довоєнний, однак свідчить про стійкість вітчизняного агровиробництва», — підсумував Юрій Лупенко.