Україна увійшла до топ-10 постачальників замороженої малини у США

23 серпня 2023, 10:31 4080

Україна у січні-червні 2023 р. потроїла експорт замороженої малини на ринок США, увійшовши в десятку найбільших постачальників замороженої малини на ринок США.

Наша країна опинилась на 8-му місці в рейтингу, пише EastFruit.

Водночас традиційні лідери, якими є Мексика, Чилі та Сербія, дещо знизили обсяги експорту, хоча відрив цих трьох експортерів від інших країн залишається дуже значним. Приміром, Мексика експортувала за перше півріччя 2023 року на ринок США у 340 разів більше малини, ніж Україна.

«Поставки замороженої малини з України на ринок США, а також позитивна динаміка цих поставок, є дуже важливим проривом, попри те, що обсяги поки що залишаються незначними. Адже, якщо порівняти ціни на малину, яку платять у першому півріччі імпортери зі США з тими, які платили імпортери з країн Євросоюзу, то можна побачити величезну різницю. Якщо ціни в ЄС впали в середньому у два і більше разів, то ціни на малину в США знизилися не більше ніж на 10-15%. Інакше кажучи, імпортери замороженої малини в США готові платити за якісний товар високу ціну», – говорить економіст інвестиційного департаменту продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Зазначається, що цей напрям є перспективним, оскільки майже 80% усієї імпортної виручки на глобальному ринку замороженої малини забезпечують саме США та Канада.

Водночас Україна досі концентрується на постачанні малини до Польщі, яка, потім, реекспортує українську продукцію на ринки ЄС, Великої Британії та до США з Канадою, залишаючи собі значну частину доданої вартості експорту. Ба більше, 2023 року намітилася тенденція подальшого руху внизу по сходах доданої вартості, коли Україна почала експортувати «заморожену сировину малини» до тієї ж Польщі, додають аналітики. 

«Якщо Польща все-таки введе заборону на імпорт замороженої та свіжої малини з України, то саме на США, Канаді та Японії варто сфокусувати увагу українським експортерам… Ті порівняно незначні додаткові зусилля, яких потрібно докласти в сегменті заморожування, сортування та доопрацювання продукції, окупляться миттєво, бо відкриють країні доступ на ринки з набагато вищими цінами. Ба більше, вони також дадуть змогу наростити поставки й на ринки ЄС, тому що додаткові прибутки, отримані експортерами, зможуть бути реінвестовані в підвищення ефективності та розширення плантацій малини в країні», – вважає Андрій Ярмак.

Уточнюється, що за перше півріччя 2023 року США імпортували 23,5 тис. т замороженої малини – майже на 9 тис. т менше, ніж за той самий період 2022 року і на 3,2 тис. т менше, ніж за перше півріччя 2021 року.