Ринок переробки малини в Польщі обвалився, але свіжа ягода подорожчала

10 серпня 2023, 18:00 7764

Відпускні ціни на малину ремонтантних сортів на польському ринку продовжують впевнено зростати. Водночас закупівельні ціни на малину для переробки зараз залишаються на досить низькому рівні.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

«На сьогодні максимальна ціна промислової малини, на яку можуть розраховувати виробники, становить 5,00 злотих/кг ($1,24/кг). І передумов для подорожчання промислової ягоди поки що не передбачається. Можна сказати, що ринок переробки малини в Польщі обвалився», — зазначають аналітики.

За словами ключових гравців ринку, подорожчання в сегменті десертної малини насамперед пов’язане з досить низьким урожаєм цих ягід ремонтантних сортів. Так, поточного сезону плантації постраждали від несприятливих погодних умов, і малини зараз на ринку менше, ніж в аналогічний період минулого року.

Наразі ціни на десертну ягоду хорошої якості становлять 15,00-30,00 злотих/кг ($3,73-7,46/кг), що в середньому на 10% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Схоже, що цей тиждень має принести подальше зміцнення цін на малину, оскільки шансів на поліпшення ситуації з пропозицією цієї ягоди немає, а бурі та зливи, що прокотилися більшою частиною території Польщі останніми днями, тільки погіршили ситуацію з пропозицією і якістю малини ремонтантних сортів.