Закон про ринок землі буде подано в парламент в лютому-березні 2018 р.

15 листопада 2017, 11:31 3896

Законопроект про обіг земель сільгосппризначення, ухвалення якого необхідне для впровадження в Україні ринку землі, буде подано на розгляд парламенту в лютому-березні наступного року.

Про це заявив президент Української аграрної конфедерації (УАК), народний депутат Леонід Козаченко в ході Українського форуму агробізнесу.

«У нас все готово для того, щоб на наступній сесії поставити це питання на розгляд парламенту. Узгоджені практично всі головні питання. Більшість представників громадськості та депутати підтримують ці пропозиції», — сказав він.

За словами Козаченка, підготовлений документ надає першочергове право на купівлю землі фермеру, який працює в регіоні, де розташована ділянка. При цьому продаж землі іноземцям буде заборонений мінімум на 5 років.

Парламентар уточнив, що, як і передбачалося раніше, законопроект передбачатиме обмеження на концентрацію землі в одних руках в розмірі 200 га.

Однак питання, протягом якого періоду можна буде перепродувати землю після її покупки, ще обговорюється.


Для довідки: Верховна Рада наприкінці жовтня 2016 р. продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення, введений у 2002 році, до 2018 р. Парламент також доручив своїм комітетам і профільному міністерству протягом півроку напрацювати необхідні законопроекти.

Уряд планував зареєструвати проект закону про ринок землі восени цього року. Але поки що урядовий законопроект не подано до парламенту.


Наталія Помянська, AgroPortal.ua