Єврокомісія пропонує продовжити торгівлю з Україною без мит і квот, але посилити захист

31 січня 2024, 13:55 1171

Європейська комісія (ЄК) сьогодні, 31 січня 2024 року, запропонувала продовжити призупинення ввізних мит і квот на український експорт до ЄС ще на один рік, водночас посиливши захист чутливої сільськогосподарської продукції ЄС.

Як говориться у повідомленні ЄК, це робиться відповідно до зобов'язань Євросоюзу підтримувати Україну стільки часу, скільки буде потрібно.

Зазначається, що автономні торговельні заходи (АТЗ), які діють з червня 2022 року, допомагають пом'якшити складну ситуацію, в якій опинилися українські виробники та експортери внаслідок агресивної війни з боку росії.

«Хоча основною метою АТЗ є підтримка України, заходи також враховують турботу про фермерів ЄС та інші зацікавлені сторони. З цією метою та з огляду на значне збільшення імпорту деяких сільськогосподарських продуктів з України до ЄС у 2022 та 2023 роках, оновлені АТЗ містять посилений захисний механізм. Це гарантує, що у разі значних перебоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн-членів ЄС можуть бути вжиті швидкі коригувальні заходи», — говориться у повідомленні. 

І уточнюється, що для найбільш чутливих продуктів — м'яса птиці, яєць та цукру — передбачено «екстрене гальмо», яке стабілізує імпорт на рівні середніх обсягів імпорту в 2022 та 2023 роках.

«Це означає, що якщо імпорт цих продуктів перевищуватиме зазначені обсяги, тарифи будуть повторно запроваджені, щоб обсяги імпорту не значно перевищували обсяги імпорту попередніх років», — додали у ЄК.

Тепер пропозиції будуть розглянуті Європейським парламентом та Радою ЄС. Мета полягає в тому, щоб забезпечити плавний перехід від нинішнього режиму АТЗ до нового до моменту закінчення терміну дії режиму — 5 червня 2024 року для України.