Вступ до ЄС: Україна може обміняти агросубсидії на послаблення вимог зеленого курсу

14 лютого 2024, 08:00 1108

Україна під час переговорів про вступ до Європейського Союзу готова розглянути можливість відмови від аграрних субсидій в обмін на пом'якшення вимог Європейського зеленого курсу.

Про це агентству Reuters повідомив український високопосадовець на умовах анонімності.

Зазначається, що переговори стартують уже наступного місяця, а інтеграція великого агросектору України до ЄС, ймовірно, буде дуже чутливою як із політичного, так і з економічного погляду.

Згідно з нинішніми правилами, Україна може отримати право на €96,5 млрд субсидій у межах Спільної аграрної політики ЄС протягом 7 років.

Водночас Європейський зелений курс, що встановлює правила ведення сільського господарства для 27 членів ЄС, може зробити бізнес для українських фермерів складнішим, ніж коли б вони працювали без цього фінансування, пояснив співрозмовник. 

«Мені здається, що ідеальна стратегія переговорів (полягає в тому, щоб досягти) менших обмежень на торгівлю, менших обмежень щодо довкілля (для українських фермерів), і ми готові обміняти це на субсидії», — сказав посадовець.

Переговори розпочинаються на тлі протестів європейських фермерів проти правил Європейського зеленого курсу та імпорту аграрної продукції з третіх країн, а також вимог підняти субсидії. Водночас кошти для України призведуть до скорочення виплат іншим членам ЄС приблизно на 20%.

Багато українських фермерів вважають, що вступ до ЄС дасть їм доступ до фінансування, яке збільшить їхні врожаї та принесе більший дохід. Однак деякі посадовці думають, що субсидії можуть, навпаки, зіграти проти України.

«Я думаю, що це проблема. Субсидії в сільському господарстві дуже часто грають погану роль, коли вони стають знеболюючим і до них звикають, — сказав український посадовець. — Українські фермери можуть стати менш динамічними із субсидіями. Коли ти живеш у системі дотацій, ти до них прив'язаний. Якщо у вас є дотація на моркву, то ви будете садити лише моркву».

Водночас віцепрем’єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у коментарі «Європейській правді» заявила, що у межах переговорів із ЄС про вступ Україна не збирається відмовлятися від субсидій та дотацій для українського агросектору.

«Умови приєднання українського аграрного сектору до спільної аграрної політики ЄС визначатимуться під час переговорного процесу. Ні про яку відмову від субсидій та дотацій не йдеться… Українська сторона буде відстоювати інтереси українських фермерів, ми чітко усвідомлюємо важливість аграрного сектору для економіки країни, її післявоєнного відновлення та майбутнього», — сказала віцепрем’єрка.

Вона наголосила, що ЄС уже обговорює необхідність реформування спільної аграрної політики, тому будь-які подібні розмірковування є передчасними.