Про це повідомила представник ТОВ «Органік Стандарт» Ірина Федорченко під час заходу «Експорт органічної продукції з України 2020: аналіз та тенденції».
«У 2020 році в структурі експорту органічної продукції суттєвих змін не відбулося. Основною експортною категорією залишається сировинна продукція, тобто зернові, олійні та злакові продукти. Проте продукція переробки та ягоди урівнюють і додають вартості до структури експорту органічної продукції», — зазначає Ірина Федорченко.
Серед продуктів переробки вона відмічає концентрат яблучного соку, хоча це доволі нестабільний продукт, який залежить від урожайності яблук. У 2020 році його експортували 3,4 тис. т, що на 1 тис. т менше, ніж у 2019-му.
Крім того, минулого року експортовано 1,5 тис. т свіжих органічних яблук.
«Серед ягід експортується чорниця дикоросла заморожена, минулого року експорт був на рівні 6 тис. т. Щороку цей показник знаходиться приблизно в таких же межах, але збільшується експорт сушеної чорниці. Також майже втричі порівняно з 2019 роком зріс експорт органічної замороженої малини — до 3,2 тис. т», — розповідає Ірина Федорченко.
За її словами, в структурі експорту продукції переробки органічних продуктів перспективними є вівсяні пластівці, томатна паста, горіхи та березовий сік, який відправляється вже готовий до споживання, часто зі смаковими добавками, до Польщі, Румунії та Чехії.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua