Укрзалізниця змінюватиме правила вантажоперевезень

07 квітня 2023, 11:16 1358

«Укрзалізниця» слідом за змінами Правил прийому вантажів до перевезень готує зміни щодо нормативів стосовно планування перевезень, користування вагонами, обслуговування під’їзних колій та переадресування.

Про це під час наради розповів директор департаменту комерційної роботи УЗ Андрій Мірошніков, пише Rail.insider.

«Наша нормативна база формувалася на початку 1990-х років, і там є застарілі норми, які вже не відповідають тій технології, яка є зараз. Тому ми напрацювали зміни… Основні зміни, які плануємо внести, стосуються того, що ми перекладаємо більше відповідальності на вантажовідправника щодо вибору рухомого складу, способу перевезення, в якому стані має перевозитись вантаж тощо. Розуміючи, що у нас є зміни в технології виробництва, розширюється номенклатура, удосконалюються засоби пакування, ми вважаємо, що не залізниця має вказувати, в якій тарі та як возити вантаж, а вантажовідправник із вантажоодержувачем мають самостійно визначити це», — зауважив Андрій Мірошніков.

Він закликав колег ознайомитися зі змінами, оприлюдненими для обговорення на сайті Мінвідновлення, та надати свої пропозиції.

Крім того, Андрій Мірошніков зазначив, що зараз опрацьовується програмне забезпечення, яке буде для перевізника і вантажовідправника узагальнювати плани, допомогати розподіляти їх протягом місяця. 

«Буде оновлений «Месплан». Це Е-замовлення, яке ми презентували, але поки не тестували… Це відбудеться найближчим часом», — зауважив Андрій Мірошніков.

І додав, що у планах змінити правила планування, правила користування вагонами, правила обслуговування під’їзних колій, правила переадресування. 

«Ми будемо максимально спрощувати правила і передавати максимум умов користування вагонами в договірні умови, які будуть визначатися безпосередньо власником вагону та його користувачем», — наголосив Андрій Мірошніков.

Відповідним чином, за його словами, планується спростити і правила обслуговування під’їзних колій.