Український уряд очікує зростання експорту товарів та послуг на 9%

08 січня 2024, 08:00 1059

Зростання експорту товарів та послуг з України на 9% очікується у 2024 році.

Про це говориться у повідомленні Міністерства економіки України

Як зазначила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко, позитивні зрушення за цим напрямком почали відбуватися останніми місяцями 2023 року. 

«Уряд працює над тим, щоб посилити експортну логістику системами ППО та пошуком нових шляхів вивезення товарів і послуг. Адже тільки так можна забезпечити гнучкість та маневреність у разі нових викликів, щоб зберегти позитивні тенденції», — пояснила вона. 

За прогнозом Мінекономіки, за нинішніх умов наступними роками експорт зростатиме. На 9% у 2024 році, 19,4% у 2025-му та 20,6% у 2026 році. Глобальна ж мета — повернути обсяги вивезення українських товарів та послуг на рівень 2021 року.

Як зауважила Юлія Свириденко, фундамент для збільшення експорту вже закладено. У серпні Україна запустила альтернативний морський коридор, запроваджено механізм страхування суден від воєнних ризиків. Експортери можуть звертатися за покриттям ризиків до страхових компаній, з якими укладені угоди, або напряму до страхового брокера Marsh McLennan. 

Перший віцепрем’єр зазначила, що розвиток річкової логістики, зокрема на Дунаї, також у планах уряду на поточний рік. За її словами, транзит до Румунії планується збільшити до 4 млн т щомісяця.

Також Юлія Свириденко прокоментувала зусилля уряду щодо розблокування українсько-польського кордону. 

«Офіційні та неофіційні перемовини тривають. Результат поки стриманий, але усі сторони налаштовані на знаходження рішення, адже умови транспортних перевезень мають відповідати масштабам торгівлі між Україною та ЄС», – сказала вона.